Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer pretparken houden rekening met autisme

5 juli 2013 Door de redactie Geen reacties

Steeds meer pretparken, speeltuinen en dierentuinen houden rekening met autistische bezoekers, meldt Ede Stad. Zo wordt het voor mensen met autisme gemakkelijker om een pretpark te bezoeken. Met name de grotere pretparken besteden aandacht aan de behoeftes van mensen met autisme, maar ook kleine attracties doen hun best. De krant citeert een onderzoek van Uitmetkorting.nl, de site die ook een hoofdstuk heeft waarin per park de fysieke toegankelijkheid wordt gemeld.

In Nederland hebben 190.000 mensen een vorm van autisme. Een bezoek aan een pretpark of dierentuin is voor hen vaak ingewikkeld. Ze hebben moeite met lang wachten of met veel drukte. Soms reageren ze met gedrag waarvan zijzelf en hun ouders/begeleiders veel last hebben, en waaraan andere bezoekers zich ergeren. Maar als wel rekening wordt gehouden met hun prikkelgevoeligheid, hebben ze net zo veel of misschien wel meer pret dan veel andere bezoekers.

Autipas
Veel pretparken geven aan dat ze bereid zijn om rekening te houden met autistische bezoekers, al dan niet op vertoon van de Autipas. Onder andere Openluchtmuseum Arnhem en Koningin Julianatoren voeren beleid voor autistische bezoekers. Kleinere pretparken zijn meestal niet bekend met de gevolgen van autisme en hebben daar dan ook geen beleid voor.

Makkelijker
Sommige attracties hebben naar aanleiding van het onderzoek besloten om per direct uitzonderingen te maken voor autistische bezoekers, zoals het Amsterdamse science center Nemo en DippieDoe Best. Dat is goed nieuws, zegt Christine Ruiter van de Nederlandse Vereniging voor Autisme in Ede Stad: "Hierdoor wordt het voor mensen met autisme makkelijker om een dagje uit te plannen."

Wachtrij overslaan
Ieder pretpark gaat anders om met de Autipas. In sommige parken krijgen de bezoeker en zijn begeleider korting op de entreeprijs. In veel parken mogen mensen met autisme de wachtrij overslaan. Christine Ruiter adviseert om bij speciale wensen een bezoek aan een pretpark, dierentuin of museum goed te plannen. Stel je vraag van te voren, veel parken zijn bereid om aan je vraag tegemoet te komen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!