Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer plezier in je werk door ‘epidemie’ van vriendelijkheid

8 januari 2018 Door de redactie Geen reacties

Ben jij al bekend met de estafette-actie van Compassion for Care: de week van de vriendelijkheid in de zorg? Samen met jouw team doe je drie keer per dag iets vriendelijks en dat een week lang. Daarna geef je het stokje door, aan een ander team in de zorg, bijvoorbeeld. Of aan een collega op een locatie elders. Zodat de vriendelijkheid zich verspreidt als een epidemie. Een enthousiaste deelnemer bij zorgorganisatie Elver tipte de redactie hierover.

“Het effect van deze campagne is geweldig! Ik gun elk team in de zorg net zo’n boost in werkplezier als mijn eigen team”, schreef Annemiek Grijpma over deze challenge aan de redactie van Klik.

Annemiek is GZ-psycholoog bij zorgorganisatie Elver. “
Ik ben al langere tijd geraakt door die mensen die zich met hart en ziel inzetten in de zorg, maar bedolven worden door papier, computerwerk, protocollen en allerhande taken die hen afleiden van hun eigenlijke taak: goed zorgen vanuit nabijheid voor hun cliënten. Met mijn eigen team zijn we de challenge van Compassion for Care aangegaan. Met behulp van vriendelijkheid hebben we meer werkplezier en tevredenheid gecreëerd.”

Delen met anderen
Wat zegt Compassion for Care over die vriendelijkheid op de werkvloer? Iets aardigs doen voor een ander (of jezelf:

  • is een drijfveer van de mens,
  • helpt om chronische stress te voorkomen,
  • en vergroot ons gevoel van geluk.


Daarnaast meldt de organisatie dat mensen gelukkiger en gezonder worden als we positieve ervaringen bewust ‘opslaan’. Door ze op te schrijven en te delen met anderen. “Vriendelijke daden op de werkplek werken aanstekelijk en dragen bij aan een cultuur van samenwerken. Hét kenmerk van goed functionerende teams blijkt vriendelijkheid te zijn: de mate waarin men goed voor elkaar zorgt,”
aldus Compassion for Care op de website.

Meedoen
In vijf stappen kun je zelf of als team aan de slag met de week van de vriendelijkheid.

Stap 1: Aanvaard de challenge (en meld dit aan
info@compassionforcare.com)
Stap 2: Speel naar hartenlust (elke dag minimaal drie vriendelijke dingen doen)
Stap 3: Reflecteer en rapporteer (aan het eind van de dag of de week schrijf je op wat je allemaal gedaan hebt en wat het effect op jou en anderen was)
Stap 4: Deel en vier je successen (via de Facebookgroep C4C Challenge of via Twitter #C4CChallenge
Stap 5: Verspreid het vriendelijkheidsvirus (door een collega, team of organisatie in de zorg uit te dagen ook mee te doen aan de challenge).

Via
www.compassionforcare.com kan je materiaal downloaden, zoals posters om de aandacht op de week van de vriendelijkheid te richten. Een filmpje van Compassion for Care over de vriendelijkheid-challenge.

Hoe het begon

Compassion for Care is ontstaan doordat een groep geneeskundestudenten aandacht in de zorg miste voor persoonlijk leiderschap, behoud van passie / bevlogenheid, zelfcompassie en compassie met patiënten. Er werd een congres over gehouden en het balletje rolde steeds verder. In 2012 werd C4C een stichting, die onder meer workshops en lezingen organiseert. Eind 2017 werd de C4C-challenge gelanceerd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!