Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Meer mensen op verkeerde pad door bezuinigingen Awbz'

10 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

Door de plannen van het kabinet om de Awbz-zorg te beperken zullen meer mensen afglijden richting de criminaliteit. Dat heeft burgemeester Van der Laan van Amsterdam gezegd in de Telegraaf. Uit een inventarisatie van de burgemeester blijkt dat ongeveer een op de acht Amsterdammers licht verstandelijk beperkt is en een Iq tussen de 70 en 85 heeft.

In totaal telt de hoofdstad maar liefst 104.000 inwoners met een IQ dat schommelt tussen de 70 en de 85. Nu nog kunnen zij aanspraak maken op zorg, betaald door de overheid, maar als de plannen van het kabinet doorgaan is dat met ingang van volgend jaar voorbij. Dan zal de omgeving van deze mensen, zoals hun familie, de zorgtaken op zich moeten gaan nemen. „Deze maatregel zal invloed hebben op het aantal mensen dat bij gebrek aan de juiste begeleiding afglijdt richting bijvoorbeeld de criminaliteit", stelt hij in de Telegraaf.

Een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid deelt de vrees van de gemeente Amsterdam niet, reageert deze in de krant. De bezuiniging op Awbz-zorg voor mensen met een IQ tussen de 70 en 85 is geschrapt, aldus de woordvoerder, en ook de eigen bijdrage voor gebruik van ggz-zorg wordt verzacht.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!