Op tijd investeren in de herkenning, bejegening en begeleiding van gevangenen met een licht verstandelijke beperking (lvb) loont. Schade door detentie en de kans op herhaling (recidive) wordt er door verkleind. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek 'Continuïteit van zorg aan forensische cliënten met een verstandelijke beperking' uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.
Onderzoeksprojecten in de regio's Noord-Holland en Limburg bevestigen het al lang bestaande beeld dat een groot deel van de populatie in Nederlandse gevangenissen bestaat uit mensen die kampen met een (licht) verstandelijke beperking. Deze kwetsbare groep mensen moet zich staande houden in een samenleving die hoge eisen stelt. Om aan deze eisen te voldoen is begeleiding en ondersteuning nodig, zowel voor het verblijf in detentie als de periode daarna in de samenleving.
De inzet van externe deskundigheid op de werkvloer door de gehandicaptensector, reclassering en veiligheidshuizen helpt. Drie interventies bleken bij de proeftuinen effectief:
Download en lees meer over het rapport 'Continuïteit van zorg aan forensische cliënten met een verstandelijke beperking' en de Evaluatie van de pilot 'Screenen voor LVB in het gevangeniswezen' op de website van de Vereniging gehandicaptenzorg Nederland.