Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer kennis nodig over stervenden in gehandicaptenzorg

16 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Begeleiders in de verstandelijk gehandicaptenzorg vinden de palliatieve zorg binnen hun team goed, maar de meesten voelen zich nog onvoldoende toegerust om die zorg te verlenen. Er is behoefte aan bijscholing en meer bekendheid van externe experts op dit gebied, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel en VUmc.

Klik 7, die begin oktober verschijnt, heeft als thema palliatieve zorg, omdat hier steeds meer aandacht voor nodig is in de zorg. Vanwege de toenemende vergrijzing zullen steeds meer mensen met een verstandelijke beperking in de toekomst een beroep doen op palliatieve zorg.

In de verstandelijk gehandicaptensector werken veel agogisch opgeleide begeleiders en in mindere mate begeleiders met een verpleegkundige opleiding. In vergelijking tot de agogisch opgeleide begeleiders zijn begeleiders met een verpleegkundige achtergrond beter toegerust voor lichamelijke en medische zorg. De onderzoekers deden een peiling onder leden van het landelijke Nivel Panel Verpleging & Verzorging die werken in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Afscheid nemen
Begeleiders in de verstandelijk gehandicaptenzorg blijken de kwaliteit van de palliatieve zorg binnen hun team goed te vinden. Toch vindt slechts 15% zichzelf voldoende opgeleid om goede palliatieve zorg te bieden. Nivel-onderzoeker Nienke Bekkema: "Begeleiders geven aan dat ze vooral graag bijscholing zouden krijgen in het ondersteunen van cliënten bij het naderende overlijden en het afscheid nemen. Organisaties in de verstandelijk gehandicaptenzorg zouden hiervoor trainingen kunnen aanbieden. Dat ook de begeleiders met een verpleegkundige achtergrond zichzelf onvoldoende deskundig voelen wijst erop dat bijscholing belangrijk is."

Externe expertise
Verder blijkt dat slechts de helft van de begeleiders in de verstandelijk gehandicaptenzorg zich ervan bewust is dat het mogelijk is advies te krijgen van externe experts voor palliatieve zorg. "Dat is opmerkelijk", vindt Bekkema, "omdat bijvoorbeeld consultatieteams palliatieve zorg in principe voor alle zorgverleners toegankelijk zijn. De palliatieve zorg aan mensen met een verstandelijke beperking zou kunnen verbeteren door een betere samenwerking tussen organisaties voor verstandelijke gehandicaptenzorg en in palliatieve zorg gespecialiseerde organisaties. Om te beginnen zouden organisaties hun medewerkers meer informatie kunnen geven over de mogelijkheid externe experts te raadplegen."

Training needs of nurses and social workers in the end-of-life care for people with intellectual disabilities: a national survey. Nursing Education Today, lees meer over het onderzoek op de website van Nivel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!