Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer hulp nodig voor kinderen met autisme en verstandelijke beperking

13 maart 2024 Redactie Klik Geen reacties

Met de campagne Autisme op de Agenda wil de Nederlandse Vereniging voor Autisme bij politici en beleidsmakers aandacht vragen voor autisme. Onlangs hield de vereniging een presentatie over het onderwerp voor ambtenaren van het ministerie van VWS. Het was een pleidooi voor tijdige hulp aan kinderen met autisme en een verstandelijke beperking.

Kinderen met autisme en een verstandelijke beperking vallen vaak tussen wal en schip op belangrijke terreinen, zoals zorg, onderwijs en dagbesteding. De zorg die ze nodig hebben is vaak niet beschikbaar omdat er problemen zijn met de financiering. En in het onderwijs of bij de dagbesteding lopen de kinderen tegen dichte deuren aan, want ze zouden te complex zijn. Met meer begeleiding is dat wel op te lossen, maar daar is dan weer geen geld voor.

Kinderen die lange tijd noodgedwongen thuis zitten, krijgen vaak last van psychische klachten en angsten en kunnen agressief reageren. Ouders raken uitgeput en wanhopig. Maar een plek in een instelling is er niet voor hun kind, want daar zijn de gedragsproblemen dan al te ernstig voor.

Meer kennis en ontschotten
Dit soort toestanden moeten we voor zijn, bepleitten arts VG Anja Kattentidt-Mouravieva en kinder- en jeugdpsychiater Wietske Ester tijdens de presentatie aan de ambtenaren. Artsen VG zouden tijdens de opleiding meer moeten leren over autisme. En psychiaters meer over mensen met een verstandelijke beperking. Ook moeten men gaan ontschotten: het verwijderen van de schotten tussen de verschillende geldpotjes voor bijvoorbeeld zorg en onderwijs.

Na afloop van de presentatie kreeg Ingrid Claassen, coördinator praktijkteam van VWS, het NVA-boek Autisme op de Agenda uitgereikt door Kattentidt-Mouravieva en Ester.

Meer over de campagne Autisme op de Agenda vind je op de site van de NVA.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!