Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Meer focus nodig op werkplezier en behoud van zorgpersoneel’

28 januari 2019 Door de redactie Geen reacties

Oud-politicus en verpleegkundige Sabine Uitslag lanceert op 29 januari de allereerste editie van de landelijke ‘Dag van het werkplezier in de zorg’. Volgens Sabine Uitslag (op de foto) is het hard nodig om het werkplezier van zorgmedewerkers in de spotlights te zetten, want de zorgsector focust zich teveel op werving in plaats van behoud van mensen.

Tijdens de Dag van het werkplezier in de zorg organiseren diverse zorgorganisaties in het land activiteiten rondom het thema werkplezier. De Dag van het werkplezier in de zorg is een initiatief van Sabine Uitslag in samenwerking met FWG Progressional People, advies- en onderzoeksbureau voor HR in de zorg. Zij zetten zich gezamenlijk in om werkplezier op de agenda’s van alle zorgbestuurders in Nederland te krijgen. Hun missie: 1 miljoen gelukkige medewerkers in de zorg.

“Werkplezier zou hoog op de bestuurlijke agenda’s moeten staan. De kosten van ‘geen werkplezier’ zijn immens groot. 80.000 mensen verlaten jaarlijks de zorg. Dat kunnen we ons domweg niet permitteren. Die achterdeur moet dicht. Om dat voor elkaar te krijgen zullen we ons met elkaar meer moeten focussen op iets dat heel erg voor de hand ligt: het hebben van plezier in wat je doet,” aldus initiatiefneemster Sabine Uitslag.


Dweilen met de kraan open
Onlangs presenteerde de Commissie Werken in de Zorg haar eerste rapportage aan de Tweede Kamer. De commissie, onder leiding van Doekle Terpstra, heeft als taak de kwaliteit en voortgang van regionale actieplannen voor de aanpak van (personeels)tekorten te monitoren en stimuleren.

Zij constateerde in haar rapport dat ‘de zorgsector dweilt met de kraan open. De aanpak van personeelstekorten richt zich op het verhogen van de instroom van nieuw personeel, terwijl de uitstroom van mensen die nu in de zorg werken misschien wel een groter probleem is.’

Met de beweging Werkplezier in de zorg, waarbij elke zorgorganisatie zich kan aansluiten, wordt een positieve impuls gegeven aan het imago en de arbeidsmarktpositie van de zorg in Nederland. Doel is om het werkplezier van medewerkers in de zorg te vergroten en de kwaliteit van dienstverlening aan cliënten en patiënten verder te verbeteren.  |

Lees meer op www.fwg.nl/thema/werkplezier-in-de-zorg/.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!