Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer cliënten in langdurige zorg met licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen

12 juli 2017 Door de redactie Geen reacties

Brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (Vgn) en diverse zorgorganisaties hebben in opdracht van het ministerie van Vws onderzoek gedaan naar het rapport aantal mensen met een indicatie voor langdurige verstandelijk gehandicaptenzorg. In de periode 2012 tot en met 2016 is het aantal cliënten met 42 procent gestegen, waarbij het voornamelijk gaat om mensen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen.

Uit het rapport blijkt dat het aantal cliënten met een indicatie voor de zorgzwaartepakketten Vg3 tot en met Vg8 is gegroeid van 65.545 naar 92.9161, een stijging van 42 procent. De groei van deze zorgprofielen bestaat voornamelijk uit cliënten met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek.

Drie factoren
De groei van het aantal indicaties in de periode 2012-2016 heeft volgens de Vgn drie verklarende factoren:

  • Sterke instroom van licht verstandelijke beperkte cliënten met gedragsproblematiek
  • Wijzigingen in het overheidsbeleid, waardoor deze cliënten voor langdurige zorg in aanmerking komen
  • Inhaalslag van cliënten met niet-westerse achtergrond die de zorg weten te vinden


In het rapport worden ook aanbevelingen gedaan om meer rust te brengen in het aantal indicaties en de instroom te monitoren.

Rapport Groei in de langdurige verstandelijk gehandicaptenzorg. Onderzoek naar de ontwikkeling van het aantal mensen met een indicatie voor langdurige verstandelijk gehandicaptenzorg in de periode 2012 tot en met 2016. Door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Directie Langdurige Zorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!