Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer bewegingsvrijheid met oogbestuurde rolstoelbediening

6 juli 2022 Door de redactie Geen reacties

Eva heeft het Rett-syndroom en woont bij Cordaan in Amsterdam. Ze is rolstoelafhankelijk, kan niet praten en heeft bij veel zaken hulp nodig. Communiceren doet ze met een spraakcomputer die ze met haar ogen bedient. Haar vader vroeg zich af of Eva via de oogbesturing ook haar niet-elektrische rolstoel zou kunnen bedienen. Dat zou haar wat meer eigen regie geven. Dus ging het ‘We gaan het maken’-team van Cordaan aan de slag.

Het team maakte gebruik van het AKKA-plateau waar je een rolstoel bovenop kunt rijden. Via een sensor in het plateau die tapelijnen op de vloer volgt, beweegt het plateau zich vervolgens met de rolstoel door een ruimte. Een rolstoel die je normaal gesproken moet duwen, wordt dan als het ware een elektrische rolstoel.

Je kunt het plateau op meerdere manieren besturen, maar in Eva’s geval moest dat dus met haar ogen kunnen. Hiervoor werd gebruikgemaakt van de Tobi spraakcomputer die ze al heeft.

Nadine Kole, innovator en woonbegeleider bij De Marius Meijboom waar Eva woont, was vanaf het begin bij het project betrokken. “Eva kan nu met het AKKA-plateau zelf rijden, het plateau volgt de tapelijnen op de vloer. In eerste instantie zat er veel vertraging in de besturing, waardoor het rijden voor Eva geen prettige ervaring was. Dit hebben we verholpen door een nieuw stukje software voor de spraakcomputer te schrijven. Nu gaat het wel goed. We hebben een lijn op de grond gemaakt, zodat Eva van de woonkamer naar haar slaapkamer kan rijden.”

Vrij rijden
De AKKA kent vier instellingen, van taperijden tot vrij rijden. Nadine: “Het vrij rijden, zoals met een elektrische rolstoel gebeurt, vond Eva erg spannend. We zijn nu aan het oefenen met het rijden op de lijn en wellicht kunnen we het later ook zonder lijn oefenen.”

Het rijden met oogbesturing is voor nu alleen geschikt voor binnen, vertelt Nadine. “Dit is allereerst vanwege het AKKA-plateau dat niet geschikt is voor buiten rijden: het heeft te kleine wielen. Daarnaast is ook de (verkeers)veiligheid een ding, zonlicht verstoort namelijk het infraroodsignaal dat de oogbesturing gebruikt om de blikrichting te ‘vangen’.”

De vader van Eva is erg blij dat zijn dochter nu wat meer zelf kan ondernemen en minder afhankelijk is van hulp. Bekijk op YouTube een filmpje over Eva waarin het ‘Wij gaan het maken’-team van Cordaan laat zien hoe ze het hebben aangepakt.


Geïnteresseerden die meer willen weten, kunnen contact opnemen met Nadine Kole via nkole@demariusmeijboom.nl.  |

Klik schreef al eerder over het AKKA-plateau. Lees over de ervaring van Nancy bij ASVZ.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!