Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer bescherming voor mensen met schulden

9 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Het kabinet heeft besloten een centraal digitaal beslagregister (cdb) op te richten, om overzicht te krijgen over de schulden die iemand heeft. De deurwaarder heeft dan meer inzicht in de schulden, en weet beter tot hoever hij kan gaan bij het beslag leggen op de bezittingen of inkomsten van een schuldenaar.

De bedoeling is ook dat mensen met veel schulden toch genoeg geld overhouden om rond te komen (beslagvrije voet). Alle gerechtsdeurwaarders moeten bij het (nog op te richten) nieuwe register melden als zij beslag gaan leggen op iemands bezittingen of loon. Het kabinet heeft de beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders gevraagd een ontwerp te maken van een register.

Bestaansminimum
Mensen met schulden komen steeds vaker onder het bestaansminimum terecht door een opeenstapeling van beslagleggingen. Daardoor kan het gebeuren dat zowel de belangen van de schuldenaar als die van de schuldeisers in de knel komen. Als schuldeisers weten welke schulden de schuldenaar verder nog heeft, weten ze ook of hij nog genoeg overhoudt om van te leven.

Kwetsbaar
Mensen met een beperking die (begeleid) zelfstandig wonen, lopen veel risico op schulden. Ze zijn kwetsbaar voor verleidelijke aanbiedingen en velen hebben slecht inzicht in hun financiële ruimte. Bovendien is hun inkomen meestal laag.

Lees meer over het schuldenbeleid op de site van de rijksoverheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!