Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer baby’s met Down syndroom

22 januari 2008 Door de redactie Geen reacties
Er worden op het ogenblik in Nederland anderhalf keer zoveel kinderen met Down syndroom geboren als twintig jaar geleden.

Michel Weijerman, kinderarts en Down-specialist in het Amsterdamse VU medisch centrum deed onderzoek naar de geboortecijfers, en concludeert dat vooral de hogere leeftijd van de moeders een rol speelde bij deze stijging. De sterfte in het eerste levensjaar daalde juist sterk. Hartafwijkingen, vroeger de belangrijkste oorzaak van sterfte, kunnen nu beter worden behandeld. Weijerman vond een veel hoger aantal pasgeborenen met Down syndroom dan op basis van voorspellingen verwacht was: namelijk:16 per 10.000 in plaats van 10 per 10.000. Ook was de gemiddelde leeftijd van moeders met een Down-baby hoger (33,6 jaar in plaats van 31,6 jaar bij baby’s zonder Down). Een derde deel van deze moeders is 36 jaar of ouder. De onderzoekers ontdekte ook dat maar weinig moeders hun Down-baby borstvoeding  geven, terwijl borstvoeding juist belangrijk is om de mondmotoriek te stimuleren.
Weijerman vindt dat er meer geld moet komen om onderzoek te doen naar de kwaliteit van leven van kinderen met het Down syndroom, nu hun aantal toeneemt, en ze bovendien een langere levensverwachting hebben.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!