Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer aandacht voor pesten bij mensen met licht verstandelijke beperking

25 januari 2017 Door de redactie Geen reacties

Pesten, het komt overal voor. Zowel jonge kinderen als volwassenen maken zich er schuldig aan, op school, op straat, op de werkvloer, bij de sportclub. En pesten treft ook mensen met een lichte verstandelijke beperking. Speciaal voor hen heeft de stichting Aandacht voor pesten een landelijke dag in het leven geroepen, en begrijpelijke informatie hierover verzameld.

Volgens Amerikaans onderzoek worden kinderen met een verstandelijke beperking twee tot drie keer zo vaak gepest als andere kinderen. De stichting Aandacht voor pesten wil dat deze doelgroep informatie kan vinden over wat pesten is, wat de gevolgen zijn en wat het met je doet. En nog belangrijker: waar je terecht kunt als je gepest wordt. Ze wil het deel van de website dat specifiek voor de lvb-doelgroep is gemaakt verder uitbreiden.

Landelijke dag
Daarnaast heeft de organisatie 23 januari uitgeroepen tot Landelijke Dag Aandacht voor Pesten bij mensen met een lvb, die dit jaar voor het eerst plaatsvond. Daarmee wil ze bereiken dat er meer aandacht komt voor het onderwerp. Aandacht voor pesten vindt het hoog tijd dat:

  • ze mensen met een lvb bereiken en deze groep kan verwijzen naar de website voor informatie en hulp;
  • er structureel voorlichting en informatie gegeven wordt over pesten op scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs, bij instellingen, woongroepen, dagbesteding etc;
  • begeleiders, verzorgenden en leidinggevenden meer kennis en expertise krijgen over het onderwerp;
  • er financiering gevonden wordt om het speciale deel op de website voor lvb’ers uit te breiden en up-to-date te houden;
  • er landelijke bijeenkomsten over pesten gehouden worden, zoals het programma ‘Gepest en dan?’ dat mogelijk is gemaakt door het Vsb-Fonds en Fonds NutsOhra.


Ambassadeurs

De stichting heeft ambassadeurs, gastsprekers en bekende Nederlanders in haar gelederen die op hun manier aandacht voor pesten vragen, zoals de groep MainStreet, radio-dj Lindo Duvall, oud-keeper van het Nederland Elftal Hans van Breukelen en comedian Roué Verveer.  |

Meer informatie over de stichting is te vinden op
www.aandachtvoorpesten.nl

Beeld bij dit artikel van de gratis game ‘Stop nu met pesten’ voor leerlingen met een beperking, www.stopnumetpesten.nl. Lees hierover ook het eerdere Klik-artikel:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!