Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer aandacht nodig voor Turkse Marokkaanse lvg jongeren

21 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Turkse en Marokkaanse jongeren met een lichte verstandelijke beperking kampen met veel problemen, maar die worden in hun gezin, op school en in de samenleving vaak niet herkend. Er zijn geen cijfers over het aantal Turkse en Marokkaanse jongeren met een lichte verstandelijke beperking in Nederland en er is weinig bekend over hun leefsituatie.

Ook thuis wordt de beperking vaak niet herkend of begrepen. Deze jongeren kampen met veel problemen, maar ze krijgen niet de aandacht die zij nodig hebben. Het zijn enkele conclusies uit een onderzoek van het Verwey-Jonkerinstituut, in opdracht van Best buddies Nederland. Best Buddies Nederland zet zich in voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking tussen de 16 en 35 jaar. Door deze jongeren te koppelen aan een leeftijdsgenoot zonder verstandelijke beperking, ontstaan er vriendschappen en groeit hun sociale netwerk. De conclusie uit het onderzoek dat betrouwbare cijfers ontbreken over het aantal jongeren met een lichte verstandelijke beperking, betekent dat evenmin bekend is hoeveel van deze jongeren van Turkse of Marokkaanse afkomst zijn.

Taboe
Het onderzoek laat wel zien dat veel van deze jongeren thuis wonen bij hun familie. Mede door het taboe dat in deze culturen nog steeds op dit onderwerp rust, wordt er vaak niet over gepraat en geen hulp gezocht. Daarbij komt een dubbele handicap om de hoek kijken: aan de ene kant de dikwijls achtergestelde sociaaleconomische positie van deze gezinnen in de Nederlandse samenleving, en aan de andere kant de verstandelijke beperking van een van de gezinsleden.

Vriendschap
Best Buddies Nederland wil met het onderzoek Turkse en Marokkaanse jongeren met een lichte verstandelijke beperking beter bereiken door meer te werven in het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en bij clubs. Verder wil zij onder meer het promotie- en voorlichtingsmateriaal toegankelijker maken voor de jongeren en hun familie, zodat de jongeren de kans krijgen zich te ontwikkelen met behulp van vriendschap.

Vriendschap opent een nieuwe wereld. Onderzoek naar Best Buddies projecten voor Turkse en Marokkaanse jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Door Diane Bulsink en Marjan de Gruijter Uitgave van het Verwey Jonker instituut. Prijs € 12. Te bestellen en te downloaden op de site van het Verwey Jonkerinstituut.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!