Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer aandacht nodig in zorgopleidingen voor seksualiteit

18 december 2023 Redactie Klik Geen reacties

Pointer Radio behandelde een onderwerp dat veel zorgverleners een wat ongemakkelijk gevoel geeft: de seksualiteit van mensen met een verstandelijke beperking. Nog altijd wordt er in de opleidingen maar weinig aandacht aan besteed. En dat moet volgens Jiske Bosman anders. Zij bezoekt als gastdocent mbo- en hbo-opleidingen en vertelt dan over seks met een beperking.

Pointer Radio sprak eerst met Erik, een man van in de 50 met autisme. Hij ontvangt sinds enige tijd een sekszorger waar hij erg tevreden over is. Hij legt uit waarom hij voor een sekszorger kiest en niet ‘gewoon’ naar een sekswerker gaat. Volgens Erik gaat sekszorg over meer dan alleen het doen van seksuele handelingen: er wordt bijvoorbeeld veel geknuffeld, om de huidhonger te bevredigen.

Als ervaringsdeskundige merkt Erik dat er in veel zorginstellingen niet open over seksualiteit wordt gesproken onder het mom dat veel cliënten dat helemaal niet aan kunnen. Hij wordt dan teruggefloten door begeleiders die het zelf een taboeonderwerp vinden.

Ontwikkeling
Jiske Bosman geeft aan dat veel zorgstudenten van alles kunnen vertellen over de ontwikkeling van cliënten. Maar als ze vervolgens vraagt naar de seksuele ontwikkeling van diezelfde cliënten, wordt het stil. Ze is van oordeel dat begeleiders niet beseffen dat cliënten begeleiding nodig hebben in het vormgeven van hun seksualiteit. Ze ziet te veel aandacht voor de negatieve aspecten (zwanger raken, misbruik), terwijl positieve aspecten helemaal niet aan de orde komen.

Bij Pointer in de studio delen Ymke Kelders en Jeroen Hindriks hun ervaringen. Ymke deed namens Rutgers en VWS onderzoek naar seksualiteit in zorginstellingen en Jeroen bezoekt deze zorginstellingen namens Fabriek69 en trekt ze aan de mouw.  |

Luister de aflevering van Pointer Radio ‘Seks met een beperking’.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!