Een Nederlands gezin betaalt op het ogenblik 11.600 euro per jaar aan gezondheidszorg (inclusief gehandicaptenzorg). Als de overheid niet ingrijpt, betalen we straks 23.000 euro per jaar, dan gaat de helft van ons inkomen op aan de zorg voor zieken en gehandicapten. Hoe houd Nederland die zorg betaalbaar?
De bewindslieden van Volksgezondheid, welzijn en sport willen dat de Nederlandse burgers daarover nadenken, en zijn een 'keukentafel-discussie' over het onderwerp begonnen. Op de website van het ministerie vind je een sterk versimpelde versie van de nota over de betaalbaarheid van de Nederlandse gezondheidszorg, die minister Schippers deze week aan de Tweede kamer heeft gestuurd. Plus een filmpje met een toespraak van de minister. In de publieksversie worden vragen gesteld en vergelijkingen gemaakt zoals: van wat ons koningshuis per jaar kost, kunnen we 5 uur zorg betalen.
Ingrijpende gevolgen
Er zijn veel mogelijkheden om de kosten in de zorg te beheersen, maar ze hebben allemaal ingrijpende gevolgen. In de publicatie worden de verschillende alternatieven geschetst. Zo kunnen er meer premies en belastingen worden geheven, of het verzekerde pakket uit minder zorg laten bestaan. Andere opties zijn: meer eigen betalingen, maxima stellen aan zorgbudgetten en behandelingen, of meer zorgvraag in eigen kring opvangen.