Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meedoen blijft lastig

26 mei 2010 Door de redactie Geen reacties

Ondanks de Wet gelijke behandeling en de Wet maatschappelijke ondersteuning deden mensen met een beperking in 2008 niet méér mee in de samenleving dan in 2006.

De Wmo is bedoeld om mensen meer te laten 'meedoen' in de maatschappij. De eerste jaren staken gemeenten veel energie in het regelen van de ondersteuning, maar dat heeft niet geleid tot een actievere participatie in de samenleving.

Mensen met een beperking doen nog steeds minder mee dan de algemene bevolking en het verschil is ook niet kleiner geworden, volgens onderzoek van het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Ze hebben nog steeds minder vaak werk en maken minder vaak gebruik van het openbaar vervoer dan anderen.

Op deelgebieden zijn er wel veranderingen. Zo doen mensen met een lichamelijke beperking minder vrijwilligerswerk. En mensen met een verstandelijke beperking trekken er er minder vaak op uit dan in 2006, dit betreft vooral de ouderen.

Het percentage dat dagelijks naar werk, familie, vrienden of een vereniging gaat is afgenomen van 85% in 2006 tot 76% in 2008. Ouderen met een verstandelijke beperking hebben minder vaak dagactiviteiten, doen minder vaak aan sport en zien minder vaak vrienden of bekenden dan 15-39 jarigen met een verstandelijke beperking.
Mensen met een ernstige lichamelijke beperking doen juist vaker mee in de samenleving.

Het onderzoek is te vinden op www.nivel.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!