Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Medicatieveiligheid zorginstellingen sterk verbeterd

26 september 2011 Door de redactie Geen reacties

De medicatieveiligheid in verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicapteninstellingen en bij zorg thuis is sterk verbeterd. Bij een steekproef van de Inspectie in 2010 constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (Igz) dat er veel risico's waren, met name in de gehandicaptenzorg. Daar is het aantal hoge en zeer hoge risico's nu met 80% of meer afgenomen

Bij verzorgingshuizen, in de gehandicaptenzorg en bij zorg thuis verbeterde de samenwerking met huisartsen en apothekers. De grootste winst voor de medicatieveiligheid was in alle sectoren het beschikbaar komen van medicatieoverzichten en -deellijsten vanuit de apotheek. De veiligheid neemt toe als de zorgmedewerkers de medicatieoverzichten niet meer zelf maken op basis van de aanwezige medicijndoosjes, maar kunnen beschikken over lijsten die de apotheek heeft geprint vanuit een actueel digitaal bestand, zo concludeert de Inspectie.

Bestuurders van alle zorginstellingen zijn volgens Igz nu aan zet om na te gaan of de medicatieveiligheid in hun organisatie op orde is. Download het volledige inspectierapport over medicatieveiligheid van september 2011 (pdf).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!