Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Medicatieveiligheid fors onvoldoende

30 september 2010 Door de redactie Geen reacties

De medicatieveiligheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is fors onvoldoende, vindt de Inspectie voor de gezondheidszorg.

Dat geldt ook voor de thuiszorg, waar de medicijnbehandeling 'zorgwekkend' wordt genoemd. In driekwart van de verpleeghuizen en bij bijna alle verzorgingshuizen was de medicatieveiligheid niet volledig gewaarborgd.

Jaarlijks moeten in Nederland 16.000 mensen naar het ziekenhuis als gevolg van geneesmiddelengebruik, opnames die mogelijk vermeden kunnen worden. Veel gehandicapten en ouderen gebruiken meerdere medicijnen, waardoor het risico op fouten groot is.

Medicatieoverzicht niet actueel
De inspectie bezocht 208 instellingen: 66 instellingen voor gehandicaptenzorg, 49 thuiszorginstellingen, 46 verpleeghuizen en 47 verzorgingshuizen. In alle sectoren is te weinig sprake van een compleet en actueel medicatieoverzicht.

Zorginstellingen, artsen en apothekers moeten ervoor zorgen dat de medicatieoverdracht goed is geregeld. Ook (bij)scholing op het gebied van medicijnenbeheer en -verstrekking is vaak een zwak punt.

Lees het verslag en de aanbevelingen van de Inspectie op www.igz.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!