Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mediawijze winnaars Special Media Awards 2020

11 november 2020 Door de redactie Geen reacties

Laten zien dat er ook veel mensen met een verstandelijke beperking zijn die over een flinke dosis digitale vaardigheden beschikken en een inspiratie zijn voor anderen. Dat is de missie van initiatiefnemer Sonja Heijkamp van de Special Media Awards. Die missie is ook dit jaar weer geslaagd: uit maar liefst 109 inzendingen koos de jury tien winnaars, waarbij ze onder de indruk waren van de mediawijsheid van de deelnemers.

Op 10 november maakten Tess Milne en Kevin van den Berg de tien winnaars van de Special Media Awards 2020 bekend. De bijzondere uitreiking vond plaats in een live uitzending op Youtube vanaf het Mediapark.

De Special Media Awards zijn de landelijke prijzen voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Ook dit jaar was het weer een feestelijk event. De tien winnaars werden eerder deze week thuis verrast met hun winst. De vakjury was onder de indruk van de positieve en professionele manier waarop zij sociale media inzetten. De uitreiking, in de Week van de Mediawijsheid, is een initiatief van zorgorganisatie Amerpoort.

Initiatiefnemer Sonja Heijkamp: “De Special Media Awards staan in het teken van een leuk online leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat kan alleen als je toegang hebt tot internet, de risico’s kent, de kansen van media kunt benutten en ondersteuning krijgt als je dat nodig hebt. Soms komen jongeren met een licht verstandelijke beperking juist op een negatieve manier in het nieuws als het gaat om sociale media. Het extra kwetsbare en de risico’s worden uitgelicht. Met de Special Media Awards geven wij samen met partners uit de gehandicaptenzorg en de media op een positieve manier aandacht aan de meerwaarde van media. Zo laten we zien dat er ook veel mensen zijn die over een flinke dosis digitale vaardigheden beschikken en een inspiratie zijn voor anderen.”

Winnaars
Alle 109 deelnemers ontvingen in oktober bericht of zij wel of niet genomineerd zijn. Uit de nominaties selecteerde de vakjury de 10 winnaars. In de vakjury zaten Kars de Hollander, Sander Pat, Teun Peters, Eelco Kingma, Gwen van Poorten en Kirsten Jassies. Zij kozen winnaars in tien verschillende categorieën:

  • Beste nieuwkomer: Celeste Sebel (Soest)
  • Beste video: Antwoord op je vraag (Someren)
  • Beste multimedia team: Hallo Thuis Philadelphia (Dalfsen)
  • Beste YouTuber: Just Friends (Eefde)
  • Beste blogger: De vrijheid van de beperking (Tilburg)
  • Beste Instagram account: Romy Heere (Amsterdam)
  • Beste radiostation: Radio Koraal (Landgraaf)
  • Beste presentator: Luuk (Amersfoort)
  • Beste online serie: Kevin zoekt werk (Heerlen)
  • Beste TikTok: Blueeyes.23 (Wageningen)


Meer informatie, jurycommentaar en links naar social media accounts van de winnaars zijn te vinden op de website van Special Media Awards.

De winnaars in de verschillende categorieën ontvingen een award ontworpen en gemaakt door cliënten van ASVZ. Daarnaast ontvingen de winnaars het bordspel MediaJungle, merchandise van YouTube en tickets voor Instagram museum The Upside Down Amsterdam. Elke genomineerde kreeg een aandenken in de vorm van een mini-award.

Organisatie
De Special Media Awards worden georganiseerd door zorgorganisatie Amerpoort in samenwerking met ASVZ, Beeld en Geluid, Gors, DeSocialMediaJuf, MediaJungle, ’s Heerenloo, NEP, Philadelphia, Pluryn, MediaLab, Tess Milne, Kevin van den Berg, LFB, Ellis Jongerius, Netwerk Mediawijsheid, Innovatiestarters, VGN, YouTube, Eelco Kingma, DYTG, VSB Fonds, Stichting SFO, Teun Peters, KRO-NCRV, Gwen van Poorten, Kars de Hollander, Kirsten Jassies, Sander Pat, Rick Brink en Eppo van Nispen.

Week van de Mediawijsheid
De Special Media Awards stimuleren mediawijsheid voor mensen met een verstandelijke beperking en sluit daarmee aan bij de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020). In deze week zijn er (online) webinars, workshops, challenges en een zelftest over mediawijsheid en de digitale balans te volgen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!