Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Medewerkers zorgboerderij houden mensen met burn-out een spiegel voor

23 november 2022 Door de redactie Geen reacties

In een ‘baan-brekend’ experiment op de Vlaamse televisie helpen vijf mensen met een burn-out zichzelf, door anderen te helpen op een zorgboerderij. In het programma ‘Out Of Office’ brengt presentator Bruno Vanden Broecke hen samen op de Emiliushoeve, een zorgboerderij voor mensen met een beperking in de Kempische natuur.

In vijf jaar tijd is het aantal mensen met een burn-out met een derde gestegen. An, Dennie, Irina, Margaux en Walter kregen allemaal te kampen met een burn-out. Voor het programma ‘Out of office’ werken ze een half jaar samen op zorgboerderij de Emiliushoeve, en starten ze met de zes medewerkers van de boerderij een nieuw project: een oude stal ombouwen tot een korte keten biowinkel. Een project waarbij ze leren van elkaar en van elkaars kwaliteiten.

Het programma ging maandagavond 21 november van start, en daarin was te zien hoe hun nieuwe collega’s de mensen met een burn-out met de neus op de feiten drukken, hen rake vragen durven te stellen en tonen dat het anders kan.

Zo zegt Willem, die nu 9 jaar als hulpboer werkt op de Emiliushoeve: “Het is héél fijn en interessant om de mensen die met een burn-out kampen als collega’s te krijgen en te merken hoe open zij over hun situatie willen vertellen. Het moeilijke voor hen lijkt me dat je niet zomaar kan zien dat ze een burn-out hebben. Dat is ergens wel het ‘geluk’ bij mij. Bij mij zie je dat er iets ‘anders’ is. Maar mijn motto is: wees gewoon wie je bent, go with the flow, doe wat je wil. Maar hou het misschien wel veilig en legaal.”

Out Of Office is vanaf 21 november elke maandag te zien om 20u35 bij VTM en op VTM GO.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!