Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Medewerkers Zideris leren ambtenaren Gentle teaching

31 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

Gemeentemedewerkers van de Rhenense Publieksbalie hebben in juli bij Zideris, zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in Rhenen, een workshop over Gentle teaching gevolgd. Doel was om de ambtenaren te laten inspireren voor hun nieuwe gemeentelijk taken in de zorg. Gentle teaching is een manier van begeleiden van kinderen en volwassenen voor wie het niet zo vanzelfsprekend is om zich onvoorwaardelijk veilig bij, en verbonden met anderen te voelen.

Het principe van Gentle teaching dat mensen elkaar nodig hebben en behoefte hebben aan een zorgzame gemeenschap, sluit volgens Zideris aan bij de beweging van de gemeente om in te zetten op meer verbinding tussen bewoners in de wijken. Ambtenaren kregen tijdens de workshop uitleg over contact maken, onvoorwaardelijkheid en ondersteunend begeleiden (in plaats van beheersmatig). Eén van de eye openers voor de ambtenaren was het principe 'reageer niet op het gedrag van een cliënt, maar probeer er achter te komen wat hij nodig heeft'.

De methode Gentle teaching is gebaseerd op de door de Amerikaan John McGee ontwikkelde 'Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid'. Uitgangspunt is dat ieder mens behoefte heeft aan verbondenheid met anderen in een wederkerige en gelijkwaardige relatie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!