Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Medewerkers Lunet bezorgd over maatregelen

21 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

Een groep medewerkers van zorginstelling Lunet voor mensen verstandelijke beperking in Zuidoost-Brabant is bezorgd over mogelijke plannen voor centraal roosteren en de integratie van dagbesteding en wonen. De raad van bestuur zegt dat van beide veranderingen geen sprake is en dat ze hiervoor de ondernemingsraad als gesprekspartner zien.

Lunet zorg biedt wonen, dagbesteding en andere ondersteuning voor zo’n 2.700 mensen met een verstandelijke beperking in Zuidoost-Brabant. Bij de zorginstelling werken zo’n 2.650 mensen op bijna 100 locaties.

Een groep medewerkers van de zorginstelling voerde vorige week actie bij het hoofdkantoor in Eindhoven. De medewerkers en vakbond FNV willen op 15 september praten met de leiding van Lunet. Zij maken zich grote zorgen over hun werk en hun toekomst, en maakten hierover een filmpje dat ze bij de actie op een groot scherm lieten zien.

Zorgen
De werknemers uitten hun zorgen over het centraal roosteren en het met elkaar laten integreren van wonen en de dagbesteding. Zij zien deze maatregelen als verkapte bezuinigingen, en zijn bang dat mensen straks hun baan kwijtraken. Ook zou het gebrek aan inspraak in hun roosters en werktijden volgens hen zorgen voor een verstoorde werk-privébalans.

De raad van bestuur van Lunet zorg laat in een reactie weten zeker geen voorstander te zijn van centraal roosteren, maar van plan te zijn om te roosteren op het niveau van nog te vormen Organisatorische Eenheden (OE’s). “Het centraal roosteren was tijdens de coronaperiode noodzakelijk om tot een verantwoorde bezetting te komen. We zijn er ons bewust van dat we de afgelopen periode een groot beroep hebben gedaan op onze medewerkers. Zowel als het gaat om flexibiliteit als de extra druk vanwege het wegvallen van de dagbesteding. Centraal roosteren is echter tijdelijk en we laten dit niet langer duren dan noodzakelijk,” aldus communicatieadviseur Paul Janssen.

Ook de combinatie van wonen en dagbesteding was nodig tijdens de coronaperiode bij Lunet zorg. Om besmetting te voorkomen werd zoals bij veel zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg besloten de dagbestedingslocaties tijdelijk te sluiten en dagbesteding op de woonlocaties aan te bieden. Janssen: “We horen geluiden dat we daadwerkelijk al bezig zouden zijn met het samenvoegen van wonen en dagbesteding. Dat is niet juist. Hiervoor loopt een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad en andere medezeggenschapsraden.”

De raad van bestuur heeft verklaard de betrokkenheid van de betreffende medewerkers te waarderen en de getoonde zorgen serieus te nemen. Toch gaan ze niet in op het verzoek om in gesprek te gaan met de bezorgde werknemers en vakbond FNV, omdat de ondernemingsraad volgens de bestuurders de gesprekspartner is over deze onderwerpen.

“Alsof dat een gesprek in de weg kan staan,” reageert Angela Jansen van FNV Zorg & Welzijn die de weigering voor een gesprek ‘te bizar voor woorden noemt’. “Als het al teveel gevraagd is om met het eigen personeel in gesprek te gaan, hoe willen ze dan ooit gehoor geven aan hun en onze zorgen? En ze lijken te denken dat ze ons als vakbond buitenspel kunnen zetten. Maar wij laten het hier niet bij zitten.”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!