Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Medewerkers leerwerkbedrijf maken designlampenkappen

29 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Bij Match! Atelier en Kadowinkel in Loenen, een leerwerkbedrijf voor mensen met een arbeidsbeperking, maakt men tegenwoordig hele trendy lampenkappen van geschept papier. Het ontwerpteam Circulair Booster dat een designlamp van afval wilde maken, is er maar wat blij mee.

Vooral oudere ambachten leven nog volop bij Match! Op de Pluryn-locatie leren medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt oude technieken en ambachtelijke werkwijzen, zoals papier scheppen, kaarsen en beton gieten, textiel en hout bewerken en bijvoorbeeld mozaïeken.

Recycling
Designer Bernd Teule en ingenieur Steef Niesing van Circular Booster wilden een designlamp maken van afval. Zo wordt het frame van de lamp gemaakt van afgeleefde tafels en het snoer van de lamp is afkomstig van kapotte strijkbouten bij kringloop Foenix. Voor de lampenkappen wilde ze ook graag gebruikmaken van gerecycled materiaal.

Van onbruikbare kleding is papier gemaakt door de lompen tot pulp te vermalen. Maar in dat papier kon geen watermerk worden gezet. In hun zoektocht kwamen de mannen uit bij de ambachtelijke papierscheppers bij Match!

Daar is men enthousiast aan de slag gegaan met de opdracht. Het eindresultaat ziet er mooi uit, maar Maria, een van de Match!-medewerkers heeft nog wel een aandachtspuntje gevonden: “De lamp ziet er heel mooi uit maar ik mis nog wel wat kleur. Het ontwerp is toch nog niet helemaal af, dus misschien kunnen we dat nog veranderen?”

Circular Booster hoopt de lamp voor de zomer op de markt te brengen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!