Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mbo-studenten en cliënten Amerpoort leren en werken samen

8 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking krijgen niet alleen les met studenten, maar ook een dagbestedingslocatie in een mbo-school. Andersom volgen studenten hun onderwijs in de praktijk bij de zorginstelling. Dat is het resultaat van de samenwerking tussen zorgorganisatie Amerpoort en Mbo Amersfoort.

Sinds dit schooljaar krijgen leerlingen van de cursus Leren & Ontwikkelen (LeOn) van Amerpoort één dag per week les bij de School voor Welzijn van MBO Amersfoort, samen met mbo-studenten. Deze samenwerking bevalt beide organisaties zo goed, dat zij hebben besloten om de samenwerking verder uit te breiden. Paul Willems, bestuurder van zorgorganisatie Amerpoort en Gerda Eerdmans, voorzitter van het college van bestuur van MBO Amersfoort ondertekenden donderdag 2 juni een raamovereenkomst voor verdere samenwerking.

Er kan geen lesboek tegenop

Een dag in de week komen LeOn leerlingen naar de School voor Welzijn. Samen met studenten van de school volgen zij dan een dag onderwijs. LeOn-leerlingen leren omgaan met jongeren zonder beperking en mbo-studenten leren om te gaan met jongeren met een beperking. Het wederzijds contact zorgt voor een leerproces waar geen lesboek tegen op kan.


Dagbestedingsactiviteiten

Amerpoort huurt vanaf september 2016 twee ruimtes in de school aan de Leusderweg. Hier gaan zij activiteiten voor dagbesteding aanbieden. Studenten van Mbo Amersfoort gaan hier ook een bijdrage aan leveren, een mooie praktijkervaring. Ook gaat in de school een serviceteam van cliënten aan de slag om allerlei catering- en huishoudelijke werkzaamheden te verrichten.


Leerbedrijf

In september start Amerpoort samen met de School voor Welzijn en School voor Gezondheidszorg Gezondheidszorg van Mbo Amersfoort een leerbedrijf. Studenten Maatschappelijke Zorg, Verzorgende-IG en Verpleegkunde volgen hun onderwijs letterlijk in de praktijk. Docenten van Mbo Amersfoort en praktijkopleiders van Amerpoort begeleiden de studenten. De theorie wordt afgestemd op de dagelijkse werkzaamheden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!