Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Maximumsalaris geldt ook voor zorgbestuurders

11 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

De rechtbank Den Haag heeft 11 januari geoordeeld dat bestuurders van zorginstellingen vallen onder de Wet normering topinkomens, en dat zij dus niet méér mogen verdienen dan de Balkenendenorm. Omdat ook is voorzien in een overgangsregeling, stelt de rechtbank dat de wetgever voldoende tegemoet komt aan de belangen van bestuurders die nu meer verdienen dan het maximum toegestane bedrag.

De Nederlandse vereniging van bestuurders in de zorg (Nvzd) is met deze uitspraak in het ongelijk gesteld in zijn kortgeding tegen de staat. De organisatie eiste 20 december dat bestuurders van zorginstellingen buiten de bepaling van de ‘Wet normering topinkomens’ zouden vallen die een maximum stelt aan het salaris van bestuurders, onder andere omdat maar een beperkte groep bestuurders meer verdient dan de Balkenendenorm.

Sinds 1 januari 2013 mogen topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector hooguit 130 procent van een ministerssalaris verdienen (de zogenaamde Balkenendenorm). De wetgever wil hiermee buitensporige beloningen die deels worden betaald uit gemeenschapsgeld, uitbannen.

Lees de uitspraak op de site van de Haagse rechtbank

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!