Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mantelzorgers met weinig steun hebben hogere bloeddruk

20 december 2012 Door de redactie Geen reacties

Mensen die zorgen voor kinderen met ontwikkelingsproblemen en weinig sociale steun hebben, lopen gezondheidsrisico's. Uit een studie van een Britse en een Ierse onderzoeker blijkt dat ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen een hogere bloeddruk en meer last van stress hebben dan ouders van kinderen zonder ontwikkelingsproblemen.

De onderzoekers volgden een groep van 35 ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen en een controlegroep van 30 andere vaders en moeders. Alle ouders droegen 24 uur lang een bloeddrukmeter en moesten vragen beantwoorden over

  • hunzelf
  • hun stress toestand
  • het gedrag dat hun kind laat zien
  • en de mate van sociale steun die zij krijgen van anderen.

De ouders van zorgintensieve kinderen hadden gemiddeld allemaal een hogere bloeddruk tijdens de 24 uur van de meetperiode. "De ouders van kinderen met autisme en met Down syndroom hadden het meeste last van stress, hadden minder sociale steun en een hogere bloeddruk dan de andere ouders," zegt onderzoeksleider Stephen Gallagher van de Universiteit van Limerick in Ireland.

Uit het onderzoek blijkt dat niet de stress en het gedrag van de kinderen de oorzaak is van de hogere bloeddruk van ouders, maar vooral het feit dat ze weinig sociale steun krijgen. Dit pleit volgens de onderzoekers voor betere ondersteuning voor mantelzorgers.

Bekijk het onderzoek 'Social support is associated with blood pressure responses in parents caring for children with developmental disabilities' (tijdschrift Research in Developmental Disabilities).

De mensen op de foto komen niet voor in het artikel en het beschreven onderzoek.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!