Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Manifest voor meer inclusie en betere gehandicaptenzorg

22 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Vijf vertegenwoordigers uit de gehandicaptenzorg overhandigden begin maart het VGN Manifest Gehandicaptenzorg aan (kandidaat-) Kamerleden. Hiermee willen zij de politiek duidelijk maken wat er moet gebeuren om een echte inclusieve samenleving en goede gehandicaptenzorg mogelijk te maken.

VGN-bestuursvoorzitter Boris van der Ham overhandigde het manifest, samen met ervaringsdeskundigen Freek Felet (student communicatie met een lichamelijke beperking), Idman Nur-Voskens (ervaringsdeskundig bij de LFB met een licht verstandelijke beperking), Marjan van der Velde (moeder van Gideon die een meervoudige beperking heeft) en Luka Doppen (persoonlijk begeleider bij Estinea).

De aanwezige politici Antoinette Laan (VVD), Vera Bergkamp (D66), Hanne Drost (SP), Christine Teunissen (Partij voor de Dieren), Mirjam Bikker (ChristenUnie), Paul Smeulders (GroenLinks), Raymond Brood (50+) en Adjan Boersma (SGP) spraken vervolgens met de vijf vertegenwoordigers over de kernpunten van het manifest:

  1. Inclusieve samenleving
  2. Beter passende zorgen voor mensen met complexe zorgvragen
  3. Meer waardering voor zorgmedewerkers
  4. Minder bureaucratie in de zorg
  5. Innovatie is noodzakelijk.


Volgens de VGN doet de gehandicaptensector haar uiterste best om tot een inclusieve samenleving en passende zorg voor mensen met een beperking te komen, maar is daarvoor ook actie vanuit de politiek noodzakelijk. Met het manifest vraagt zij daar nadrukkelijk aandacht voor.

Podcast
April Ranshuijsen, die zelf in een rolstoel zit en op de lijst van GroenLinks staat, was naar aanleiding van de overhandiging van het manifest te gast in De StellingCast, de podcast van de VGN. Zij vertelt over haar ambities en reageert op quotes van de Kamerleden tijdens de overhandiging in Den Haag.

Zo zei Antoinette Laan (VVD) dat het belangrijk is om bijvoorbeeld stukken van de gemeenteraad begrijpelijk te maken en dat zoiets echt effect heeft op mensen met een beperking. April kon zich daarin vinden, maar benadrukte dat inclusiviteit verder gaat. Maak informatie voor iederéén begrijpelijk en niet voor een specifieke groep, is haar oproep. Want doe je het voor een groep, dan zet je die toch weer in een apart hokje.  |

Beluister de podcast en download het manifest op de website van de VGN.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!