Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Manifest voor emotionele ontwikkeling verstandelijk beperkten

10 december 2013 Door de redactie Geen reacties

Een speciale werkgroep die actief is in het ontwikkelen van kennis over de emotionele draagkracht van mensen met een verstandelijke beperking, de Sen Seo regiegroep, heeft hun principes gepresenteerd in een manifest. "Emotioneel welbevinden is een centrale factor in de kwaliteit van leven," zo begint de 'charter emotionele ontwikkeling' die gelanceerd werd op een symposium in Gent.

Met het uitwerken van hun principes wil de regiegroep aandacht vragen voor de emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke ontwikkeling en vastleggen waaraan de betrokkenen in de verstandelijk gehandicaptenzorg de komende jaren willen werken.

Haarfijn afgestemd
Een van de missies in het manifest is dat emotionele ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking beschreven moet zijn in ieder beeldvormend en diagnostisch verslag, ondersteunings- of toekomstplan. De ondersteuning moet haarfijn afgestemd zijn op het emotioneel ontwikkelingsniveau van cliënten, aldus de opstellers. "Ook voor personen met een verstandelijke beperking en bijkomende gedrags- en psychische problemen, is deze juist afgestemde ondersteuning - zowel preventief als curatief - de beste weg naar een goede kwaliteit van bestaan, met inbegrip van inclusie en grip op je eigen leven."

De 'charter Emotionele ontwikkeling' werd vrijdag 6 december gelanceerd op het symposium Sen-Seo. Iedereen die de uitgangspunten van het manifest over emotionele ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking onderschrijft kan deze online ondertekenen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!