Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Manifest voor betere zorg voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen

23 mei 2018 Door de redactie Geen reacties

Investeer in betere zorg voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Deze oproep doen belangenverenigingen BOSK, KansPlus, VG Netwerken en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland aan de politiek. In een gezamenlijk manifest dat ook wordt ondersteund door Ieder(in) en het Platform EMG roepen zij de woordvoerders zorg in de Tweede Kamer op te helpen een goed leven voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen mogelijk te maken.

De brancheorganisaties vinden dat de mensen met ernstig meervoudige beperkingen(emb) recht hebben op een goed leven, net als iedereen. Uit onderzoek blijkt dat ook deze mensen, die voor alles aangewezen zijn op zorg en ondersteuning, perspectief hebben op ontwikkeling en ontplooiing, maar in de praktijk hebben verzorgers en begeleiders onvoldoende tijd om hier aandacht aan te geven.

Meer dan basiszorg
Zorgverleners komen vaak niet verder dan het verlenen van basiszorg. Daardoor worden de individuele ontwikkelkansen van deze mensen onvoldoende benut. Terwijl dit wel nodig is voor een goed leven. Nu het economisch beter gaat in Nederland, vinden de belangenorganisaties het tijd dat ook deze groep meeprofiteert.

Onderbouwing
In de afgelopen maanden hebben gedragsdeskundigen, managers, begeleiders en controllers van een twintigtal zorgaanbieders, vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties en andere betrokkenen gekeken wat goede zorg voor deze mensen is en wat daar voor nodig is. Uitgangspunt bij dit traject was de factsheet van de Inspectie over goede zorg voor cliënten met emb en inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, aangevuld door mensen uit de praktijk.

Vanuit deze inhoud is het zorgprofiel voor mensen met emb in VG8 geactualiseerd. Daarna is bepaald hoeveel meer tijd er nodig is om de goede zorg ook daadwerkelijk te kunnen leveren. Hiermee is een bijbehorend tarief berekend. Om dit hogere tarief voor deze kwaliteitsimpuls mogelijk te maken, is een investering van € 70 miljoen nodig. Dat is geen ‘luxe’ geld, staat in het manifest uitgelegd.

Geen verschraling
“Dat extra geld ook echt ten goede moet komen aan extra zorg,” aldus de Bosk in een verklaring op hun website, “het mag binnen de Wet langdurige zorg niet tot verschraling van zorg voor andere gebruikers leiden.”  |

Lees het Manifest 'Investeer in betere zorg voor mensen met EMB' (pdf)

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!