Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Manifest voor betere zorg aan mensen met verstandelijke beperking

11 juli 2023 Redactie Klik Geen reacties

Minister voor Langdurige zorg Conny Helder ontving eind juni een manifest namens ouders en andere verwanten van mensen met een verstandelijke beperking. Hierin pleiten zij voor een betere zorg voor hun naasten. Het manifest is opgesteld door zes belangenorganisaties.

Deze organisaties – KansPlus, EMB Nederland, Sien, Dit Koningskind, 2CU en Helpende Handen – zien hoe zorgaanbieders worstelen met financiële problemen en te weinig personeel. Hierdoor krijgen verwanten van mensen met een verstandelijke beperking vaak meer zorgtaken binnen de zorginstelling. Dat is volgens de belangenbehartigers niet de bedoeling. Waar mogelijk kunnen ze wel betrokken worden bij de zorg voor hun familielid, maar dat betekent niet dat familie opgezadeld kan worden met extra taken door het personeelstekort.

Schrijnend
“We zien bijna dagelijks de schrijnende situaties waarbij de zorg tekortschiet," zei Dickie van de Kaa, directeur van KansPlus, die het manifest namens de zes organisaties overhandigde. Minister Helder gaf aan haar zorgen te delen om de problemen die er momenteel zijn.

In het ‘Manifest van verwanten: Bescherm het recht op goede zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’ staan 10 punten die volgens de organisaties van belang zijn voor een snelle en duurzame verbetering van de zorg:

  1. Een verstandelijke beperking is voor het leven. Onze naasten hebben daarom levenslang en levensbreed kwalitatief goede zorg en ondersteuning nodig. Dit betekent vaste begeleiders die een persoonlijke band met hen opbouwen.
  2. Onze naasten hebben recht op passende zorg, ondersteuning en verblijf bij een zorginstelling.
  3. De Wlz moet toegankelijk zijn voor iedereen die 24/7 zorg nodig heeft.
  4. De onafhankelijke cliëntenondersteuning moet zichtbaarder zijn.
  5. Maak regelgeving over de positie van verwanten.
  6. Minder administratie, meer vertrouwen.
  7. Versterk de positie van cliëntenorganisaties in de gehandicaptenzorg.
  8. Besteed zorggeld aan echte zorg.
  9. Zorg dat klachten snel opgepakt kunnen worden.
  10. Stel zorgbestuurders en toezichthouders aan die aantoonbaar feeling hebben met het werkveld.

Er is ook een toelichting op het manifest beschikbaar, die per punt uitleg geeft.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!