Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Managers treft geen blaam

7 februari 2008 Door de redactie Geen reacties
Problemen van professionals in onder meer zorginstellingen, worden niet veroorzaakt door managers, maar door een veranderende samenleving. Het is juist de taak van managers om die ontwikkelingen in goede banen te leiden.
De laatste jaren liggen managers van publieke dienstverlening als zorginstellingen, onderwijs en politie flink onder vuur. Ten onrechte, vindt Mirko Noordegraaf, hoogleraar ‘publiek management' aan de Universiteit van Utrecht. Sinds enkele jaren is het gebruikelijk managers de schuld te geven van misstanden in de publieke sector. Leidinggevenden in zorg, onderwijs, welzijn en politie zouden zich te veel bezighouden met fusies, waardoor ze steeds verder van de praktijk zijn komen te staan. Zij belemmeren professionals door hen aan teveel regels en richtlijnen te onderwerpen. Bovendien zouden zij zich verrijken ten koste van de professionals. Hierdoor is een situatie ontstaan waarbij managers steevast als ‘schuldigen’ en professionals als ‘slachtoffers’ worden neergezet. Het is volgens Noordegraaf niet de manager, maar de veranderende samenleving, die de problemen op de werkvloer veroorzaakt.

Noordegraaf: ‘Burgers worden steeds mondiger en veeleisender, waarbij ze zelfs agressie niet schuwen om hun zin te krijgen. Ook worden incidenten vaak door de media uitvergroot. Daarnaast maken bezuinigingsmaatregelen de financiële situatie binnen de publieke sector steeds nijpender.’ Noordegraaf pleit voor een eerherstel van de publieke manager. Die kan dergelijke processen juist in goede banen leiden, en ervoor zorgen dat professionals hun werk beter kunnen doen. Wél is het volgens Noordegraaf zaak dat de managers zelf ‘professioneler’ worden, en dat ze efficiency en marktgericht denken niet de boventoon laten voeren. Managers moeten beter zicht krijgen op wat er op de werkvloer speelt en hun werkwijze afstemmen op het uitvoerende werk. Daarnaast moeten zij streven naar kleinschaligheid, ook binnen grote, gefuseerde organisaties.
Meer informatie op www.uu.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!