Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Makkelijker praten over wilsonbekwaamheid

22 juni 2020 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Aveleijn heeft met de stichtingen Leer Zelf Online en Raad op Maat een website gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking met eenvoudige uitleg over wilsonbekwaamheid. De uitleg van webhulp Steffie is ook gemaakt om persoonlijk begeleiders te helpen om makkelijker met hun cliënt over dit onderwerp te kunnen praten.

Wilsonbekwaamheid is een onderwerp waar stichting Leer zelf online, de organisatie achter de vele uitlegsites Steffie.nl, zeer regelmatig vragen over krijgt. “Hoe leg je aan een cliënt uit dat hij of zij geen eigen beslissingen kan en mag nemen? Dat zijn geen gemakkelijke gesprekken. Voor beide partijen niet.”, aldus Maartje Böke, projectmanager van Leer Zelf Online. Tijdens de coronacrisis namen de vragen over wat je wel en niet zelf mag beslissen en het waarom enorm toe.

Voorbeelden
Op Wilsonbekwaamheid.steffie.nl legt webhulp Steffie aan de hand van voorbeelden uit wanneer iemand wel of niet wilsbekwaam is. Steffie geeft voorbeelden van situaties waarbij kleine beslissingen geen grote gevolgen hebben.

Er komen ook voorbeelden voorbij waarbij een kleine beslissing wel grote gevolgen heeft. Als iemand wilsonbekwaam is, legt Steffie ook uit wie dan wel een keuze mag maken namens degene die wilsonbekwaam is.

Op de website krijgt de bezoeker voorbeelden waarbij hij of zij mag aangeven of de begeleider een juiste keuze maakt in een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld of de begeleider mag bepalen wat iemand mag eten als avondeten. Op deze manier krijgt de cliënt inzage in het beslissingsproces van de begeleider.  |

Bekijk de uitlegmodule op http://wilsonbekwaamheid.steffie.nl/. De website is in samenwerking met Aveleijn, Leer Zelf Online en Raad op Maat gemaakt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!