Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Makkelijker praten over beleid met lvb’ers

12 februari 2018 Door de redactie Geen reacties

Als je wilt weten hoe mensen met een licht verstandelijke beperking hun hulp en ondersteuning ervaren, moet je het gesprek met ze aangaan. Omdat dit niet altijd eenvoudig is, ontwikkelden Movisie, Stichting ABRI en Prisma de Praat met mij-gereedschapskist.

Deze kist bevat vier simpele methoden die mensen met een beperking een stem geven, waardoor ze mee kunnen praten over beleid en hulp. Op de website van Movisie is een filmpje te vinden dat uitlegt hoe de gereedschapskist werkt en wat erin zit:

  1. Kwartetspel. Daarin komen alledaagse onderwerpen aan de orde zoals koken, administratie en geloof. Dit spel is los te bestellen voor 20 euro.
  2. G-kracht politiek panel. Dit bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking die in gesprek gaan met de gemeente en bijvoorbeeld winkeliers of vervoerders over problemen die zij tegenkomen in het dagelijks leven.
  3. De Stamtafel. Een ontmoetingsplek voor mensen met een verstandelijke beperking die zelfstandig wonen. Ze kunnen er samen eten, kletsen en kennismaken. Ook zorgprofessionals en beleidsmakers kunnen er in gesprek gaan met de cliënten. De Stamtafel stimuleert cliënten om mee te doen in de wijk.
  4. Persona’s. Een manier voor mensen met een lvb om in gesprek te gaan met beleidsmakers en zorgprofessionals, zonder dat zij zelf steeds hun ervaringen hoeven te vertellen. De cliënten kunnen zelf een persona creëren, die de doelgroep vertegenwoordigt. Zo krijgt de doelgroep een gezicht.


De onderdelen kunnen los van elkaar, maar ook samen gebruikt worden. Via downloads komen stappenplannen tevoorschijn die helpen bij het opzetten van een stamtafel of een politiek panel en hoe je een persona maakt.

De praat met mij-gereedschapskist is tot stand gekomen dankzij de Pier de Boer-prijs 2015 van Stichting SPZ en dankzij de gemeente Amsterdam en Almere. Het thema van Pier de Boer-prijs 2015 was medezeggenschap en betrokkenheid van mensen met een verstandelijke beperking in het transitie- en transformatieproces, in het bijzonder op gemeentelijk niveau.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!