Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Makkelijk te bedienen tablet voor mensen met verstandelijke beperking

30 januari 2019 Door de redactie Geen reacties

Er is een nieuwe tablet speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking op de markt gekomen. Deze is ontwikkeld door Compaan, een bedrijf dat eerder al een tablet voor senioren bedacht.

Reguliere tablets zijn voor mensen met een verstandelijke beperking vaak te ingewikkeld. De Compaan – zoals de tablet genoemd is – is een veilige en eenvoudig te gebruiken tablet voor deze doelgroep. Familie, vrienden of zorgprofessionals hebben de mogelijkheid de Compaan op afstand via hun smartphone, computer of tablet te beheren door er bijvoorbeeld apps op te zetten. Dat gebeurt in een online familieomgeving.

De Compaan is er mede op initiatief van de gemeente Dordrecht gekomen. Die vroeg verschillende lokale organisaties op het gebied van zorg en welzijn voor verstandelijk beperkten rond de tafel om meer aansluiting bij de doelgroep te krijgen. De aangepaste tablet is het resultaat van de input die deze partijen leverden aan Compaan.


Leger des Heils
De eerste tablets zijn in gebruik genomen bij het Leger des Heils in Dordrecht en Gorinchem. Daar worden oud-bewoners begeleid die weer zelfstandig zijn gaan wonen. Via de Compaan kan het Leger des Heils beeldbellen en bijvoorbeeld taken en afspraken in de agenda zetten. Ook kun je meldingen instellen voor het innemen van medicijnen. Volgens projectleider Bas-Jan Zwijnenburg van het Leger de Heils helpt de tablet bij het weer laten integreren van oud-bewoners in de maatschappij.

De tablet is verkrijgbaar voor particulieren, maar wordt ook ingezet in partnerschap met zorgorganisaties en gemeenten. Behalve de aanschafkosten (een volledig geïnstalleerde Compaan kost 299 euro) moeten gebruikers ook een abonnement nemen van 12,95 euro per maand voor alle diensten op de tablet en toegang tot de online familieomgeving.

Meer over de tablet voor mensen met een verstandelijke beperking is te vinden op
de website van Compaan.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!