Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Magnesium onmisbaar voor gezonde hersenontwikkeling

8 april 2014 Door de redactie Geen reacties

Veel patiënten met ernstige hersenafwijkingen hebben een magnesiumtekort. Onderzoekers van het Radboud universitair medisch centrum vonden bij patiënten met een verstandelijke beperking, epilepsie en magnesiumtekort, een defect in een gen dat de magnesiumopname regelt. Het gen blijkt onmisbaar voor een gezonde hersenontwikkeling.

Magnesium zorgt voor de samentrekking van onze spieren, regelt de activering van zenuwen en zorgt voor stevige botten. Wetenschappers van de afdeling Fysiologie van het Radboud medisch centrum toonden aan dat een bepaald eiwit: cycline M2 (Cnnm2), de opname van magnesium in lichaamscellen regelt.

Cruciale rol
De wetenschappers onderzochten uit vijf families zes personen met een ontwikkelingsachterstand. Onderzoeker Francisco Arjona: "Deze patiënten kunnen niet naar een reguliere school, en zij zijn hulpbehoevend. Sommigen kunnen niet lopen of praten. En allemaal hebben ze last van epilepsie."

Met scans toonden de onderzoekers hersenafwijkingen aan bij deze patiënten. Collega Jeroen de Baaij: "Bij alle patiënten was een mutatie in het Cnnm2 gen aanwezig." De wetenschappers concluderen dat het gen een cruciale rol speelt bij een gezonde hersenontwikkeling en de magnesiumhuishouding.

Zebravissen met epilepsie
Zebravissen waarbij de onderzoekers het Cnnm2 gen uitschakelden, lieten dezelfde afwijkingen zien. Daarnaast ontwikkelden de hersenen van de vissen zich slecht, hadden de dieren een magnesiumtekort en ongecontroleerde samentrekkingen die op epilepsie lijken. Wanneer de vissen weer Cnnm2 kregen, herstelden de hersenbeschadigingen.

Goed model
Niet eerder werd vermoed dat afwijkingen in het Cnnm2 gen zulke ernstige gevolgen kunnen hebben. "De vis lijkt op het eerste gezicht ver van de mens te staan, maar is een geweldig model om de ontwikkeling van de ziekte te onderzoeken," aldus hoogleraar Joost Hoenderop. Mogelijk kunnen zebravissen in de toekomst gebruikt worden om medicijnen te testen, die patiënten met Cnnm2 afwijkingen kunnen helpen.

Lees meer op de site van het Radboud universitair medisch centrum

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!