Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Magazine over seksualiteit en intimiteit met casussen

8 juni 2022 Door de redactie Geen reacties

De Twentse Zorgcentra heeft een nieuw magazine uitgebracht in de serie ‘Incident? Leermoment!’ Het thema is dit keer Vriendschap, intimiteit en seksualiteit, waarbij met name dat laatste onderwerp wel eens beladen kan zijn.

Het magazine behandelt de onderwerpen aan de hand van twee casussen. In de ene is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag, in de andere wordt de seksuele ontwikkeling van een cliënt onder de loep genomen. Ook bevat het magazine veel algemene informatie over het thema, waaronder het beleid, een gespreksleidraad en scholing.

Nachtelijke uitstap
Bij de casus over grensoverschrijdend gedrag wordt beschreven hoe cliënt X ’s nachts de kamer van een andere cliënt is binnengegaan. Dat zou eigenlijk niet mogelijk moeten zijn, want de deur van X gaat op slot als hij gaat slapen en de nachtdienst houdt een oogje in het zeil. Maar toch is het een keer misgegaan.

Een groot deel van het magazine gaat in op hoe de organisatie van deze casus kan leren en welke verbeterpunten zijn doorgevoerd na evaluatie van deze casus. Zo hadden enkele medewerkers moeite om met X te werken, ze namen hem het incident kwalijk. Uiteindelijk heeft een seksuoloog van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) goed kunnen helpen de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

Downloaden
Eerder verschenen al magazines over mediawijsheid en over het verwerken van incidenten. Ze zijn te downloaden via de website van De Twentse Zorgcentra, onder het kopje ‘Incident? Leermoment!’  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!