Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Maarten van Rossem vertelt over Dennendalaffaire

27 maart 2024 Redactie Klik Geen reacties

“Een hoogst interessant drama,” zo noemt historicus Maarten van Rossem de Dennendal-affaire, die zich afspeelde in de jaren 70. Maar liefst 120 politieagenten kwamen deze instelling voor mensen met een verstandelijke beperking op 3 juli 1974 ontruimen, omdat er geen consensus over het te voeren beleid meer was.

Van Rossem gaat in zijn programma ‘Van Rossem vertelt’ bij RTV Utrecht terug naar het terrein van Dennendal, dat nu van Reinaerde is. In de jaren 70 zwaaide psycholoog Carel Muller de scepter over de afdeling zwakzinnigenzorg van Dennendal, als onderdeel van de Willem Arntsz Hoeve. In tegenstelling tot wat in die tijd nog heel normaal was: mensen met een verstandelijke beperking wegstoppen in instellingen, ver weg van de bewoonde wereld, wilde Muller juist dat de cliënten zouden integreren in de maatschappij. Eigenlijk zoals we het tegenwoordig doen.

Verdunning
Mensen met en zonder verstandelijke beperking zouden samen moeten leven, ‘verdunning’ noemde Muller dat. In die tijd werden zijn ideeën als zeer vernieuwend, maar ook als ongewenst gezien. Het leidde tot veel ophef in de maatschappij en er werden zelfs Kamerdebatten over gevoerd. Het eindigde met de ontruiming. Maar het zaadje voor vernieuwing is destijds wel geplant.  |

Bekijk de aflevering van Van Rossem vertelt op de website van RTV Utrecht over Dennendal (15 minuten).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!