Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Maak het verschil met een compliment

15 november 2016 Mariëlle Tromp Geen reacties

Vaak hoor ik van begeleiders in de zorg dat ze het lastig vinden dat hun werk zo is veranderd. Niet alleen het dagelijks werk ziet er anders uit dan een aantal jaren geleden. Maar ook het contact met collega’s is anders geworden. Bewegingswetenschapper Mariëlle Tromp schrijft in haar blog over hoe het compliment experiment, dat komende week start, helpt om je in je werk positief te motiveren.

Nog meer werk…

Niet alleen heb je in je werk als zorgverlener tegenwoordig minder contact met collega’s. Maar het lijkt ook wel dat elk contact dát er is draait om iets wat ‘moet’. Om iets dat jij nog moest doen, of iets waarvan je graag wilt dat je collega het anders doet. Elk gesprek leidt tot nog meer taken en veranderingen.

Iedereen heeft behoefte aan waardering
Dit terwijl iedereen behoefte heeft aan waardering. Dat geldt niet alleen voor je cliënten, dat geldt ook voor jou en je collega’s. Iedereen vindt het fijn om ook eens te horen waar hij echt goed in is. Wat de ander echt in hem waardeert.

Hoe kan jij het verschil maken?
Ik ben zelf heel enthousiast over positief motiveren. In kijken naar wat er al goed gaat. Niet alleen bij cliënten, maar ook bij collega’s. Jij kunt het verschil maken en echt iets in gang zetten, door je te focussen op dat wat heel goed gaat binnen jullie team, of dat wat je collega geweldig doet. De uitdaging is vervolgens om dat ook echt te gaan benoemen.

Spannend?
Het klinkt zo logisch. Maar veel mensen vinden dat spannend. Ze vinden het lastig complimenten te geven, en al helemaal om ze te krijgen… Wat in zo’n situatie enorm helpt, is om het te zien als experiment. Het kan een persoonlijk en ‘stiekem’ experiment zijn, maar je kunt dit ook als team doen.

Een steuntje in de rug
Tijdens de week van de reflectie (21 tot en met 25 november) is het ook Complimentenweek. In deze week kan je deelnemen aan het Compliment Experiment. Tijdens deze week ontvang je dagelijks een mailtje een kort stukje theorie of een praktische tip, mét een kleine opdracht om zelf mee aan de slag te gaan.

Meedoen?
Wil jij meedoen? Meld je dan aan via www.compliment-experiment.nl . Dit is helemaal gratis!

Wil jij met je team of organisatie meedoen? Dan kan je compliment-kaarten ontvangen als ondersteuning. Mail dan even naar
marielle@vitalezorgverlener.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!