Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Maak agressie in gehandicaptenzorg bespreekbaar

7 september 2016 Door de redactie Geen reacties

Blauwe plekken of een bijtwond na een incident met een cliënt, het komt vaak voor in de gehandicaptenzorg. Lang niet alles wordt gemeld bij de zorgorganisatie, want medewerkers hebben het gevoel dat ze toch niet gesteund worden. Maar agressie is altijd onacceptabel. Daarom is een nieuwe methode ontwikkeld waarmee de dialoog over onveilige situaties op het werk wordt gestimuleerd, de VeiligPlus-aanpak.

In september starten de eerste zorgaanbieders uit de gehandicaptenzorg met de implementatie van deze methodiek. Hiermee krijgen medewerkers en bestuurders praktische handvatten aangereikt om onveiligheid op de werkvloer bespreekbaar te maken.

Dat is hard nodig. Uit onderzoek van de Inspectie SWZ tussen 2013 en 2015 bij instellingen in de sector Zorg en Welzijn blijkt dat
70 procent van de medewerkers in aanraking komt met verbale of fysieke agressie. Veel zorg- en welzijnsinstellingen in Nederland doen nog altijd te weinig om agressie en geweld tegen medewerkers terug te dringen, aldus de inspectie.

De VeiligPlus-aanpak is gebaseerd op een in de praktijk getoetste en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van Erasmus Universiteit Rotterdam en Stichting Izz. De methode kent vier stappen waarmee medewerkers en bestuurders samen een klimaat creëren waarbinnen alle professionals vanuit hun vakmanschap in de gehele organisatie open en eerlijk over veilig werken durven spreken. Het werkt ook alleen als iedereen in de organisatie samenwerkt.

Deelnemende organisaties kunnen tijdelijk kosteloze begeleiding krijgen om de VeiligPlus-aanpak op maat in te zetten. De nieuwe methodiek is een initiatief van de gezamenlijke sociale partners van Stichting arbeidsmarkt gehandicaptenzorg (Stag), inhoudelijk ondersteund door Stichting Izz. Op www.veiligplusaanpak.nl is meer informatie te vinden over de methode en kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Het filmpje hieronder laat zien hoe de aanpak werkt.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!