Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lvb-jongeren minder snel in de schulden door online training

22 november 2017 Door de redactie Geen reacties

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking (lvb) zijn gevoelig voor groepsdruk en reclame. Tegelijkertijd hebben ze weinig besef van de waarde van geld en kunnen ze de gevolgen van hun handelen niet goed overzien. Reden genoeg om ze financieel weerbaarder te maken. Daarvoor heeft MEE NL een online leerprogramma opgezet.

De e-learning is onderdeel van Smart met Geld. Deze website richt zich primair op jongeren van 15-18 jaar op het praktijkonderwijs of op het voortgezet speciaal onderwijs, hun ouders en professionals. De jongeren leren er hoe je beter met geld kunt omgaan zonder schulden te maken.

Financieel wijzer
De e-learning is ook te gebruiken zonder de training Smart met Geld te doen. Het is een openbare tool, zodat eigenlijk alle jongeren die graag financieel wijzer willen worden er gebruik van kunnen maken. Je hoeft alleen een account aan te maken, daarna kan je aan de slag.

Het programma bestaat uit acht lessen:

  1. Kennismaken met de training & Grip op je uitgaven
  2. Grip op je uitgaven
  3. Schulden
  4. Reclame
  5. Erbij willen horen/Groepsdruk
  6. Foute vriendjes, fout gedrag
  7. Van wie krijg je steun?
  8. Slim shoppen.


Daarnaast zijn er diverse links te vinden, waarmee jongeren nog meer (begrijpelijke) informatie krijgen over budgettering, maar ook over welke geldzaken je moet regelen als je 18 jaar wordt bijvoorbeeld.

Smart met Geld is een project van Leer Zelf Online en MEE NL en mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van SZW, de Rabobank Foundation en Stichting SPZ.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!