Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lvb-ers leren zelfbewust huishouden

20 oktober 2015 Ronny Vink Geen reacties

Cliënten willen, kunnen en moeten steeds zelfstandiger wonen. Om licht verstandelijk gehandicapte cliënten te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden in het huishouden en daardoor hun vertrouwen in eigen kunnen te laten groeien, ontwikkelde zorginstelling Cello het internet-leerprogramma Mpower. Dat programma is nu ook beschikbaar voor andere zorgorganisaties en scholen.

Het leerprogramma bevat:

  • E-learning voor de cliënt.
  • Werkboeken voor de cliënt.
  • Coachinstructie voor de coach.
  • Startpakket voor de cliënt.

Mpower telt nu drie thema’s:

  • De was doen (Altijd een schone was).
  • Koken (Lekker en gezond eten).
  • Schoonmaken (Een fris huis).
  • Een vierde thema is in de maak: Veiligheid (Bij mij is niets te halen).

Elk thema bestaat uit ongeveer 10 stappen. Bijvoorbeeld ‘de was sorteren’ of ‘aardappels koken.’ Stappen die je al goed kent, kun je overslaan.

De cliënt kan de training zelfstandig doen,  maar samen met een coach wordt aanbevolen. De Mpower-coach kan een vrijwilliger zijn, een broer of zus, buurvrouw, een begeleider of, zoals bij Inge, haar vader.

Voorwaarden
Mpower is bedoeld voor mensen die zelf willen leren om zelfstandiger te wonen. Andere voorwaarden:

  • Je moet een computer of tablet hebben (of erover kunnen beschikken, bijvoorbeeld in de leefgroep) met internetverbinding. (Geen iPad. De thema’s die nu in de maak zijn kunnen wel op een iPad).
  • Je kunt met de computer werken.
  • Je wilt tijd uittrekken voor Mpower.
  • Alle tekst wordt voorgelezen, maar het is wel handig als je een beetje kunt lezen en schrijven.
  • En je hebt iemand in de buurt die jouw Mpowercoach wil worden.

De uitgangspunten van Mpower

  1. Doelgericht leren: cliënten werken aan een concreet leerdoel, dat ze samen met hun coach hebben opgesteld, op basis van hun ondersteuningsplan.
  2. Leren op maat: het programma is afgestemd op het niveau, de leervoorkeur en de (woon)situatie van de cliënt. Cliënten worden gestimuleerd om zelf initiatief te nemen als ze dat kunnen. Tegelijkertijd biedt het programma genoeg mogelijkheden om minder zelfstandige cliënten te sturen en te begeleiden. Met behulp van werkbladen, vragenlijsten en checklists kan de Mpower-coach met de cliënt een leerplan uitstippelen dat bij hem past.
  3. Blended leren: het programma bevat een combinatie van leervormen. Omdat het is gericht op praktische vaardigheden, staat oefenen in de praktijk centraal. De e-learning stimuleert cliënten na te denken over hoe ze een taak gaan aanpakken of hebben aangepakt.
  4. Leren met succes: het programma legt de nadruk op wat goed gaat.
  5. Leren met plezier: Mpower gaat uit van de eigen motivatie van cliënten. Een programma dat aantrekkelijk en laagdrempelig is en een speelse uitstraling heeft, werkt motiverend en levert betere resultaten op.
  6. Samen leren: Mpower biedt de mogelijkheid om met anderen te leren.
  7. Veilig leren: De website is een veilige online omgeving.

Het Mpower programma is systematisch opgebouwd en cliënten maken in principe alleen de modules die bij hun leerdoelen aansluiten. De structuur helpt de cliënten met leren. Voor cliënten die al relatief zelfstandig en voldoende taalvaardig zijn, is er ook een andere route mogelijk. Zij hoeven niet stapsgewijs en begeleid door het programma te worden geleid, maar kunnen gestimuleerd worden om hun leerproces meer in eigen hand te nemen.

Mpower is ontwikkeld door het opleidingscentrumvan Cello. Sinds afgelopen voorjaar is het programma ook buiten Cello beschikbaar voor zorgorganisaties en scholen. De kosten: 500 euro opstartkosten, en daarna tussen de 1.500 en 3.000 euro per jaar (hangt af van de grootte van de organisatie) waarmee alle cliënten toegang krijgen.

Beetje slonzig
Inge woont bij haar ouders. Waarom is zij begonnen met Mpower? “Ik kon mijn kamer niet echt schoonhouden. Er waren dingen die ik niet zag. Ik ben gewoon een beetje slonzig. Toen kwam Jacqueline (begeleidster)  met deze tip, en dacht ik, dat is misschien wel iets voor mij. Dan kan ik misschien mijn kamer en mijn spullen beter opruimen. En het is ook wel handig voor later, als ik op mezelf ga wonen.”

Inge’s Mpowercoach is haar vader: “Ik vind het belangrijk dat ze zelfstandig dingen leert doen. En dat ze later, als wij er niet meer zijn, ze het in ieder geval kàn.” Hij vindt het hartstikke leuk om de coach van zijn dochter te zijn. Te zien dat ze vorderingen maakt, dat ze er plezier in heeft, en dat ze het ook echt leert.

Inge: “Jacqueline helpt mee met de lessen op de computer en boekjes invullen, en mijn vader helpt me als ik het aan het oefenen ben op mijn kamer. Dan zegt ie hoe ik het anders kan doen. Eerst krijg je filmpjes, waarop je ziet hoe je het kan doen. En dan doe ik het zelf, in mijn kamer, of in een andere ruimte.”

De coach: “Vaak als ze het een paar keer heeft geoefend, dan kan ze het zelf.”

Meer filmpjes vind je op www.mpower.nu.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!