Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lvb-ers gefilmd op eerste jongerenreis naar Blanes

30 januari 2016 Door de redactie Geen reacties

Voor de eerste keer zonder ouders, maar mét begeleiders op vakantie naar Blanes. De nieuwe korte documentaire ‘Deze zomer is van mij’ is een humoristische en soms confronterende film over jonge mensen met een verstandelijke beperking met een groot verlangen naar zelfstandigheid.

Joep (18), Anouska (23) en Ciska (21) gaan naar het zonnige feestoord Blanes. Ze hebben een licht verstandelijke beperking en vinden het spannend zonder ouders op vakantie te gaan. Maar eenmaal in Spanje aangekomen ervaren ze een vrijheid die ze thuis niet hebben. Zo probeert Joep voor het eerst van zijn leven een shotje en daagt Ciska zichzelf uit losser te worden.

De jongeren zwemmen, zonnen en dansen. De ontspannen en intieme sfeer maakt nieuwe gevoelens los die ze openlijk met elkaar delen. Zo spreekt Anouska duidelijke taal wanneer ze er achter komt dat Joep een oogje op haar heeft. Want hoe ga je eigenlijk om met al deze volwassen gevoelens? Wanneer je weet dat er duidelijke grenzen zijn aan wat je kan en mag? Deze dilemma’s weet de filmmaker heel fijntjes te verweven met alle zonnige lichtvoetigheid, waardoor de documentaire net wat meer is dan een luchtig reisverslag, en een eerlijk portret oplevert van de jongeren.

Bekijken
Zondag 31 januari 2016, 23.40 uur zendt de NTR op NPO 3 Deze zomer is van mij uit, een film van Marinka de Jongh. De film is terug te kijken vanaf 1 februari via de website van de Npo.

Deze film is de vierde korte documentaire van Teledoc Campus. Op 17 januari was in die reeks van jonge filmmakers ‘U hebt een probleem’ te zien, een documentaire over bemoeizorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!