Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lunchroom en werkplek voor mensen met een beperking zoekt donateurs

10 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Lunchroom Zizo, een werkplek voor mensen met een beperking in hartje Utrecht, gaat na een periode van veel onzekerheid toch verder. Zizo had net als veel soortgelijke werkplekken last van de bezuinigingen, maar ook al is de werkplek nog niet kostendekkend, de financiën zien er nu weer beter uit. Wel zoeken ze nog donateurs voor een broodnodige stevige opknapbeurt.

Met een vernieuwde uitstraling wil zorgorganisatie Reinaerde, waar ZiZo onderdeel van uitmaakt, ervoor zorgen dat de lunchroom, winkel en atelier de komende jaren door kan gaan op dezelfde plek. Daarmee kan deze betekenisvolle werkplek voor mensen met een beperking in de binnenstad behouden blijven.

Zoektocht
In oktober 2014 kondigde Reinaerde aan dat het huurcontract aan de Oudegracht niet werd verlengd. De hoge huur, de lagere inkomsten uit onderneming, de noodzakelijke investeringen in het gebouw en de dalende vergoedingen voor dagbesteding zorgden ervoor dat ZiZo niet meer kostendekkend was. Een jaar lang is met vele partijen gezocht naar oplossingen om ZiZo duurzaam voort te kunnen zetten.

Optelsom

Een optelsom biedt uiteindelijk nieuwe kansen om door te gaan met ZiZo. Door de aangetrokken economie, een betere huurprijs en de vergoedingen voor dagbesteding van het rijk die minder teruggelopen zijn dan was aangekondigd, kan ZiZo beter draaien. Helemaal kostendekkend verwacht Reinaerde ZiZo niet te krijgen.

Aagje aan de Stegge, manager Reinaerde: “We maken ons sterk voor goed werk en dagbesteding midden in de Utrechtse samenleving voor mensen met een beperking. En dat gebeurt bij ZiZo. Met onder andere een verbouwing tot kindvriendelijke lunchroom en toevoeging van een breiatelier willen we een aansprekende omgeving zijn voor zowel cliënten als klanten.”


Voor de verbouwing is nog geld nodig. Samen met familie zoekt Reinaerde daarom vrienden om ZiZo eenmalig te ondersteunen met de actie ‘Wordt u ook vriend van ZiZo?’. Tweederde van het bedrag is al binnen. Bekijk voor meer informatie de flyer van Zizo (pdf).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!