Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Luistertip: Complex gedrag in de gehandicaptenzorg

5 oktober 2022 Door de redactie Geen reacties

Esther van den Wittenboer, werkzaam bij zorgorganisatie ORO met mensen met een verstandelijke beperking en complex gedrag, heeft vorig jaar een podcastserie opgenomen over deze doelgroep. Rode draad is de overtuiging dat er veel moois te vertellen is door zorgprofessionals die dagelijks werken met deze mooie doelgroep, over hoe je gedrag kunt ombuigen, en weerbaarheid, veiligheid en scholing voor begeleiders.

De podcastserie ‘Reis van de medewerker Complex Gedrag’ bestaat uit acht afleveringen. Esther van den Wittenboer, medewerker binnen Complex Gedrag bij zorgorganisatie ORO in Deurne, gaat daarin in gesprek met collega’s Aisha, Janneke & Koen, Marije & Frank, Marli, Roy, Heidi en Bart en deelt ook haar eigen ervaringen.

Coaching
In aflevering 1 vertelt Aisha hoe ze is doorgegroeid van begeleider naar zorgcoördinator en trainer van het scholingsprogramma 'Leer mij kennen'. Een scholing waar zorgprofesssionals binnen complex gedrag de kennis en coaching krijgen die ze nodig hebben om aan te kunnen sluiten bij de behoeften van deze cliëntengroep.

Weerbaar
In aflevering 2 vertellen Janneke en Koen over de cultuuromslag en weerbaarheidstraining Samen Sterk, waarmee ze op een meer humane manier weerbaar leren zijn voor verbale/fysieke agressie van cliënten. Met als doel om er onvoorwaardelijk te zijn voor de cliënt, en je niet te laten beheersen door angst en/of onzekerheid.

Triple-C
In de derde aflevering vertellen Marije en Frank over hun werk als Triple-C coach binnen dagbesteding Complex Gedrag: het gedrag zien als topje van de ijsberg. In aflevering 4 is Marli te gast; een jonge meid die vertelt over hoe ze na een pittige start nu niet meer anders zou willen.

Leerlingen
In aflevering 5 en 6 vertellen stagiaire Roy en tweedejaars leerling verpleegkundige Heidi is een wat zij geleerd hebben over de doelgroep. In aflevering 7 komt het perspectief van zij-instromer Bart aan bod.

In slotaflevering blik Esther van den Wittenboer terug op alle gesprekken, en op haar eigen reis als medewerker binnen Complex Gedrag. Dit doet ze samen met Yvonne Nuijs, teammanager Carrière bureau ORO en Eline Roelofssen, coördinator EVB+ platform VGN.  |

Luister de podcastserie over Complex gedrag op Soundcloud.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!