Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Luisteren naar en samenwerken met de cliënt helpt agressie voorkomen

14 april 2015 Door de redactie Geen reacties

Door beter samen te werken met cliënten en familie kan ongewenst gedrag worden omgebogen en veel agressie worden voorkomen. Hulpverleners die erin slagen de vraag achter het gedrag te begrijpen en die met de cliënt overleggen hoe hij bejegend wil worden, zorgen er zo voor dat ongewenst gedrag tijdig ombuigt naar gewenst gedrag. Dat zijn de uitkomsten van drie regionale bijeenkomsten in het kader van campagne 'Wees duidelijk over agressie'. Daar spraken 150 medewerkers uit diverse zorgsectoren over het stimuleren van gewenst gedrag en het ombuigen van ongewenst gedrag.

Betere afstemming
Man Kuen van Steensel, namens Ggz Nederland lid van de stuurgroep 'Veilig werken in de zorg': "In de geestelijke gezondheidszorg is een aantal jaren geleden ingezet op minder dwang en drang en het terugdringen van separaties. Medewerkers vinden dat separeren niet bijdraagt aan de behandeling van een cliënt en dat zij cliënten op een andere manier moeten ondersteunen als de situatie uit de hand loopt. Dat vraagt om een betere afstemming met de cliënt. Niet alleen praten over, maar ook praten met."

Geen standaardoplossing
"Er is geen standaardoplossing, maar luisteren en in gesprek gaan is een voorwaarde. Duidelijkheid scheppen over wat gewenst en wat niet gewenst is, binnen een helder kader. Daar binnen kan de cliënt zelf regie hebben, wat frustratie voorkomt, zodat hij geen ongewenst gedrag nodig heeft. Als hulpverlener kun je veel voorkomen door te luisteren naar de cliënt en samen aan een oplossing te werken."

Meer informatie en voorbeelden uit de praktijk op www.duidelijkoveragressie.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!