Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Luister naar verstandelijk gehandicapte slachtoffers van misbruik’

26 oktober 2017 Door de redactie Geen reacties

In tv-programma Zembla luidden experts de noodklok over seksueel misbruik in de verstandelijk gehandicapten zorg. Er gaan nog veel dingen mis in zorginstellingen als het gaat om het voorkomen van seksueel misbruik en de afhandeling van meldingen.

Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben te maken (gehad) met seksueel misbruik. "Het is qua cijfers misschien wel het grootste misbruikschandaal van Nederland", zei deskundige Aafke Scharloo in de uitzending van Zembla.

“Daders en slachtoffers wonen vaak samen in een huis. Want er zijn te weinig gespecialiseerde plekken in Nederland”, concludeert hoogleraar Micha de Winter. Hij is ook voorzitter van de Commissie De Winter die in opdracht van de overheid onder andere onderzoek doet naar geweld, zoals seksueel misbruik onder licht verstandelijk beperkten.

LFB, de belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking, wil meer aandacht voor preventie, maar ook voor ondersteuning van de slachtoffers. Essentieel daarbij noemt LFB dat er geleerd wordt van de ervaringen die de slachtoffers hebben met de ondersteuning en nazorg die zij hebben ontvangen:

"Veel mensen met een verstandelijke beperking kunnen goed vertellen wat ze gemist hebben of wat geholpen heeft bij de ondersteuning en verwerking achteraf. Laten we alsjeblieft luisteren naar wat zij te vertellen hebben."

LFB is een project aan het ontwikkelen waarbij ze de ervaringen van slachtoffers willen gebruiken.

Lees meer over en bekijk de uitzending van Zembla.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!