Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Logopediste schrijft naslagwerk over haar vak

7 mei 2012 Door de redactie Geen reacties

Logopediste Sophia Helmhout van stichting De Trans heeft een naslagwerk geschreven over haar vakgebied. De zorgorganisatie waar Sophia Helmhout werkt, vormde de basis van haar boek. Met name cliënt Bernard Klok figureert prominent in het werk. Voor hem werd daarom een speciale editie van het boek samengesteld.

In het boek Logopedie voor mensen met een verstandelijke beperking zijn verschillende artikelen gebundeld die Helmhout schreef voor Logopedie & Foniatrie, het vakblad voor logopedisten. Zoals over 'Totale communicatie', een beschrijving van alle technieken waarmee je kunt communiceren met mensen met beperkingen. Zelfs als deze mensen zelf niet of nauwelijks in staat zijn om te spreken.

Ook onderhoudt Sophia Helmhout een weblog over haar belevenissen tijdens het werken met mensen met een verstandelijke beperking. Ze wilde deze vertellingen bundelen, maar al snel groeide het boek uit tot een beschrijving van haar vak in alle facetten. Beschreven vanuit haar eigen voorkeuren, specialismen en overtuiging.

Helmhout in haar voorwoord: "Ik hoop dat het boek een bijdrage levert aan de nieuwe lichting logopedisten die zich in het werkveld van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking gaan begeven. Daarnaast is het bedoeld voor collega's die een naslagwerk willen hebben over hun vakgebied. En voor mensen die gewoon meer willen weten over wat de logopedist te bieden heeft aan mensen met een verstandelijke beperking."

Het boek Logopedie voor mensen met een verstandelijke beperking is verkrijgbaar bij uitgeverij Boom Lemma in Den Haag en kost € 27,50.

Op de foto krijgt Bernard zijn gepersonaliseerde exemplaar en overhandigt Sophia het eerste exemplaar aan haar werkgever Hans van Scheijen, directeur Stichting De Trans.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!