Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Locatie De Trans onder verscherpt toezicht inspectie

10 november 2021 Door de redactie Geen reacties

De locatie van De Trans aan het Leeuwerikenveld 5 in Emmen is door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onder verscherpt toezicht gesteld voor de duur van zes maanden. Onder meer vanwege problemen die momenteel zorgbreed spelen, zoals personeelstekort en inzet van flexwerkers met te weinig kennis van de cliënten. Ook voldoet de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking er niet aan de normen voor kwaliteit en veiligheid en wordt er te vaak dwang toegepast.

De inspectie constateerde bij een bezoek aan de locatie in augustus dat er diverse tekortkomingen zijn in de geboden zorg aan tien cliënten met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag.
- Zorgverleners passen vaak dwang toe om de situatie beheersbaar te houden.
- Het dagprogramma voor cliënten biedt niet de afgesproken activiteiten, iets dat weer tot escalaties leidt door gebrek aan duidelijkheid en structuur.
- Zorgverleners krijgen niet de geplande opleidingen en cursussen uit hun scholingsplan.
- Vaak inzet van flex- en uitzendkrachten met weinig kennis van de cliënten, waardoor ze geen goede zorg kunnen bieden.
- Gebrek aan samenwerking en vertrouwen tussen management en zorgpersoneel. Er is sprake van onrust en een hoog ziekteverzuim.

Uit het inspectierapport: De aandacht vanuit het management gaat door de financiële situatie op dit moment vooral uit naar de financiering van de zorg en niet naar de inhoud van de zorg. Er is sprake van een impasse tussen de betaalbaarheid en de kwaliteit van de zorg die doorbroken moet worden. Zorgverleners maken zich zorgen over de cliënten en zichzelf. De cliënten zijn uiteindelijk de verliezende partij.

Verbeteracties
Op haar website geeft De Trans aan dat ze samen met het team begonnen is met verbeteracties op de woonlocatie aan het Leeuwerikenveld 5, waaronder scholingen en coaching.

De inspectie heeft in haar rapport vermeld weinig vertrouwen te hebben in de wijze waarop de organisatie in staat is te sturen op de kwaliteit en veiligheid van zorg en de noodzakelijke verbeteringen door te voeren. De directeur zorg van De Trans heeft haar ontslag ingediend en bij moederconcern Espria, waar De Trans onder valt, is in december een bestuurswisseling. De IGJ spreekt van gebrek aan stabiliteit in het management.

Eerder dit jaar was er binnen de zorgorganisatie onrust onder het personeel wegens het omgooien van roosters. Dat bleek volgens het bestuur noodzakelijk om niet in te teren op de financiële buffers.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!