Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lievelingshorloge helpt Nathalie de dag door

11 december 2017 Door de redactie Geen reacties

Meerdere gebruikers van het Beeldhorloge zaten met de handen in het haar toen de productie van dit handige hulpje een paar jaar geleden stopte. Een cliënt vond met hulp van haar begeleider en een programmeur een handig alternatief.

Het einde van de productie van het Beeldhorloge was ook voor Nathalie van de Wetering, cliënt van zorgorganisatie Frion, even een domper. Maar daar liet Esther van de Beek het niet bij zitten. Esther is begeleider bij woonvoorziening Arne in Zwolle. Nathalie van de Wetering woont daar en had erg veel baat bij het beeldhorloge, dat helpt bij het herinneren aan activiteiten met behulp van picto’s of foto’s.

Esther ging op zoek naar een alternatief. Dat vond ze met hulp van het Zoekplein: de multimediatheek van Frion, waar je met al je vragen terecht kunt. Nienke Monsma, als medewerker zorg en advies verbonden aan het Zoekplein zocht naar een alternatief en ging in gesprek met de programmeur van Mijn eigen plan. Deze website en app is een praktisch hulpmiddel om je eigen persoonlijke plan te maken, dat helpt bij de dagelijkse routine met duidelijke stappenplannen. De makers hiervan van maakten het programma geschikt voor een ander ‘slim horloge’: de Asus zenwatch2.

Op tijd
Nathalie heeft nu een hypermoderne Smartwatch met daarop Mijn eigen plan. Als zij bijvoorbeeld aan tafel moet voor het eten, verschijnt een picto op haar horloge van een etend poppetje. “Dan ga ik aan tafel in de woonkamer”, zegt Nathalie. “En als er een slapend poppetje komt, dan ga ik altijd netjes naar bed. Het horloge is erg handig voor mij. Ik weet ook hoe laat ik naar de kinderboerderij moet. Daar werk ik. Vroeger kwam ik altijd te laat. Dan kreeg ik steeds op mijn kop.”

Nathalie moet daar gelukkig om lachen. “Nu kom ik mooi op tijd. Ik heb de begeleiders lekker niet meer nodig. Het is fijn dat de begeleiding me niet steeds hoeft te vertellen wanneer het ergens tijd voor is. Ik wil mijn horloge altijd om. Het is mijn lievelingshorloge.”  |  Tekst en foto Arianne Israel, uit Frion in Beeld

Meer informatie over deze toepassing van Mijn Plan via www.zelfstandigmetzorg.nl en over Frion via www.frionzorg.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!