Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lied voor gehandicaptenzorg in speciaal concert

19 juni 2021 Door de redactie Geen reacties

‘Raak me aan, laat me zien, laat me bestaan.’ Een prachtig nieuw lijflied voor de gehandicaptenzorg is geboren tijdens een speciaal ‘Concert voor de Zorg’; een initiatief van Amsterdams Kleinkunst Festival en KRO-NCRV afgelopen dinsdagavond 15 juni. Vanuit het Theater Flint in Amersfoort kreeg zorgmedewerker Margreet Pereboom deze ode toegezongen door huisarts en artiest Ernst van der Pasch, naast vijf andere zorgverleners van andere sectoren die in het zonnetje werden gezet met een lied door bekende artiesten. Het concert is inmiddels te beluisteren op de website van Volgspot van NPO Radio 5. | Fotografie Anne van Zantwijk

Het Concert voor de Zorg is bedoeld als muzikaal bedankje voor het harde werk van alle zorgmedewerkers in coronatijd. Zes artiesten gaven een theatraal concert om zes verschillende zorghelden in het zonnetje te zetten met een eigen geschreven lied op basis van een eerdere ontmoeting. Onder andere Sanne Wallis de Vries, Vera Mann, Yentl en De Boer en Shirma Rouse werkten mee aan het Concert voor de Zorg dat werd gepresenteerd door Hijlco Span en Richard Groenendijk.

De artiesten interviewden verschillende zorgmedewerkers over hun ervaringen van het afgelopen jaar: Wat is hen bijgebleven, wat heeft hen geraakt, wat heeft hen er doorheen geholpen, wat hebben ze geleerd, wat maakt hen nog steeds boos, verdrietig of blij? Elke artiest maakte een lied (op basis van, en geïnspireerd op, het interview) dat tijdens het Concert van de Zorg live werd uitgevoerd onder begeleiding van een band in bijzijn van diverse zorgmedewerkers.

Menselijk contact
Ernst van der Pasch interviewde Margreet Pereboom, werkzaam bij zorgorganisatie ASVZ, over hoe de corona de kern van de gehandicaptenzorg raakte: het menselijk en ook vaak lijfelijk contact dat cliënten zo hard nodig hebben. Margreet vertelde over een cliënte die door het gemis daaraan in coronatijd eigenlijk niet meer wilde leven. Beluister het interview terug vanaf 35 minuten op de website van Volgspot.

margreet_concert_voor_de_zorg_ernst_van_der_pasch_fotograaf_anne_van_zantwijk.jpg

Maar ook mooie dingen kwamen naar voren, zoals alle protocollen die overboord gingen en de creativiteit van begeleiders, die alles in het werk stelden om de sfeer goed te houden. Daarover zong Ernst:

“Maak een dansje door de kamer, Daar word ik zo vrolijk van, Laat me zweven, Laat me leven, Laat me doen wat ik niet kan

Roer wat grappen door mijn eten, Plak de wereld op mijn raam, Laat mij de tijd vergeten, Noem mijn naam”


concert_voor_de_zorg_ernst_van_der_pasch_fotograaf_anne_van_zantwijk.jpg


Een prachtige ode van Ernst van der Pasch aan het werk van begeleiders in de gehandicaptenzorg. Hij nam ook het initiatief voor het Concert voor de Zorg. Als arts maakt hij de corona-crisis van dichtbij mee.

Daarnaast werden ook een teamleider IC in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, een huisarts op de Veluwe en een thuiszorgmedewerker van het Corona-team in Amsterdam, een medewerker van verpleeghuis IJmuiden en een geestelijk verzorger in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen toegezongen.

Het concert, geproduceerd door Amsterdams Kleinkunst Festival en KRO-NCRV, was maandag 21 juni tussen 20.00 en 22.00 uur te horen bij KRO-NCRV's Volgspot op NPO Radio 5 en is inmiddels online terug te luisteren op de website van Volgspot, met vanaf circa 35 minuten het interview en lied over de gehandicaptenzorg.  |

Margreet Pereboom schreef eerder ook columns over de zorg in coronatijd. Daarnaast is zij spreker op het Klik jubileumcongres op 1 oktober, over omgaan met ‘probleemgedrag’.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!